Ο δρ. Γ. Χουλιάρας
Ο δρ. Γ. Χουλιάρας

Ακόμα ένα πρωί, οι Κρητικοί χθες ξύπνησαν με μία μικρής έντασης, μεν, αλλά ανησυχητική σεισμική δόνηση.

Τα τελευταία 24ωρα, το νησί ζει σε ρυθμούς Ρίχτερ, γεγονός που έχει προβληματίσει τον κόσμο, ωστόσο, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, αναφέρει στην «Π» πως πρόκειται για μία μικροσεισμική δραστηριότητα, που είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών. Είναι μία συνηθισμένη δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, συνήθως έχουμε μικρής έντασης δονήσεις που διαρκούν μερικές μέρες, βδομάδες ή και μήνες.

«Συνήθως, δεν οδηγούν σε κάτι μεγάλο, σε έναν μεγαλύτερο σεισμό», αναφέρει.

Για τη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δρ. Γ. Χουλιάρας εξηγεί πως δεν εμφανίζονται μεγάλοι σεισμοί, είναι όλοι κάτω των 4 Ρίχτερ, ωστόσο, οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται. Ο λόγος είναι ότι εκδηλώνονται σε εστιακό βάθος πολύ μικρό, στα πρώτα δέκα χιλιόμετρα, τα ηχητικά κύματα διακρίνονται με το ανθρώπινο αυτί. Συνεπώς, ο κόσμος, παράλληλα με την δόνηση που αισθάνεται, ακούει και ένα βουητό, για αυτό το λόγο τρομάζει.

Οι διαστάσεις, ωστόσο, των ρηγμάτων στην περιοχή δεν αναμένεται να δώσουν ισχυρότερο σεισμό.

«Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Εμείς παρακολουθούμε το φαινόμενο με το σεισμολογικό μας δίκτυο», τονίζει.