Χωρίς ταξί θα παραμείνει το Ηράκλειο σήμερα το πρωί
Χωρίς ταξί θα παραμείνει το Ηράκλειο σήμερα το πρωί

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας και στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, η πόλη θα μείνει χωρίς ταξί από τις 9.30 το πρωί έως και τις 13.00 το μεσημέρι στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει ο κλάδος. Στο μεταξύ για τις 9.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση των ιδιοκτητών ταξί στο χώρο του πάρκινγκ στο αρχαιολογικό ανάκτορο της Κνωσού απ’ όπου και θα εκκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία προς την πλατεία Ελευθερίας όπου και αναμένεται να κορυφωθούν οι κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλάδος αντιδρά έντονα στα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που έχει, τονίζοντας πως θα επιμείνει με τις κινητοποιήσεις του να δοθούν απαντήσεις στο «έγκλημα», όπως το χαρακτηρίζει, των Τεμπών ζητώντας να αποδοθούν στο ακέραιο όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Αναφέρεται ότι στόχος της κινητοποίησης είναι η ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία, όπως τονίζουν οι ιδιοκτήτες ταξί, οδηγούν σε ασφυκτική πίεση και απειλούν με αφανισμό.

Το φορολογικό καθεστώς αποτελεί βραχνά για τον κλάδο, με τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις να πλήττουν καίρια τα εισοδήματα των ιδιοκτητών ταξί.

Οι αλματώδεις αυξήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, το κόστος κτήσης οχήματος και η γενικότερη ακρίβεια διογκώνουν το πρόβλημα, καθιστώντας την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ολοένα και δυσκολότερη.

Ο κλάδος των ταξί κινδυνεύει με αφανισμό, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης και ρύθμισης.

Αναφέρεται επίσης ότι οι διεκδικήσεις των ιδιοκτητών ταξί κωδικοποιούνται ως εξής:

✓ Στις 28 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, μαζί με το λαό,

4απαιτούμε αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί, και να αποδοθούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες.

✓ Δεν θα δεχτούμε να υποστούμε τις συνέπειες του φορολογικού νομοσχεδίου που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση, που εκτοξεύει εκδικητικά απέναντι στους επαγγελματίες το φόρο εισοδήματος και μας οδηγεί μαθηματικά τη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ στην χρεοκοπία.

✓ Δεν θα επιτρέψουμε στη κυβέρνηση να δώσει γη και ύδωρ στις πολυεθνικές εταιρείες. Τους λέμε ξεκάθαρα να μην τολμήσουν να καταργήσουν ούτε να ψηφίσουν νόμους προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών έναντι των ΤΑΞΙ. Θα μας βρουν μπροστά τους.

✓ Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε το υψηλό κόστος των λειτουργικών εξόδων που συνεχώς αυξάνονται, όπως το κόστος αγοράς αυτοκινήτου, τις τιμές των ανταλλακτικών, τη συντήρηση των οχημάτων μας, που πλέον όλα αυτά τα έξοδα είναι ασύμφορα για την βιωσιμότητα μας.

✓ Δεν θα δεχτούμε την αύξηση του ΦΠΑ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την οποία θα πληρώσει ακριβά ο επιβάτης – πελάτης του ΤΑΞΙ.

✓ Δεν μπορούμε να πληρώνουμε πανάκριβα καύσιμα για να λειτουργήσουμε τα οχήματα μας, χωρίς η κυβέρνηση να αποδέχεται το αίτημα μας για αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση των τιμών των καυσίμων.

✓ Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο, την τεράστια υποκλοπή του μεταφορικού μας έργου απο τα Ε.Ι.Χ. μετά οδηγού, ελλείψει εποπτικού ελεγκτικού μηχανισμού και την αποδόμηση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει τις χερσαίες μεταφορές και μια κυβέρνηση που επιτρέπει στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου χώρου, με απύθμενο θράσος να ζητάνε το ξαφνικό θάνατο του ΤΑΞΙ. Δεν θα τους περάσει, άνοιξαν πόλεμο και θα τον έχουν.

✓ Δεν μπορούμε συνάδελφοι να μένουμε αμέτοχοι, στο υψηλό κόστος της ενέργειας, στην ακρίβεια στα τρόφιμα, στην εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας.