χιονοπτώσεις στην Κρήτη
Κλιμάκια της Περιφέρειας και της Αστυνομίας στην Αγία Βαρβάρα

Τουλάχιστον μέχρι και αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στην Κρήτη, εξαιτίας της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία “Barbara”. Παρά το γεγονός πως η κακοκαιρία έφερε έντονα φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις ειδικά στα ορεινά, η αντιμετώπισή τους ήταν άμεση και σε γενικές γραμμές οι δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί, τόσο στο κεντρικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Η ενεργοποίηση της Περιφέρειας όσο και των κατά τόπους δήμων απέφερε καρπούς, με το σύνολο των μηχανημάτων και του προσωπικού πολιτικής προστασίας να συνεργάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα όποια θέματα. Έντονες χιονοπτώσεις υπήρξαν βέβαια, ειδικότερα σε Ανώγεια, Οροπέδιο Λασιθίου, Βορίζια, Καμάρες και Αγία Βαρβάρα, ωστόσο με τη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας, Δήμων και Αστυνομίας, οι δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί, χωρίς να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα.

Με βάση την πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, κάποια προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και σήμερα, τα οποία θα αρχίσουν να εξασθενούν από το βράδυ και θα ελαχιστοποιηθούν μέχρι αύριο το απόγευμα.

Χιονοπτώσεις αναμένονταν για σήμερα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες και στα ημιορεινά, ενώ σε αυξημένη επιφυλάκη βρίσκονται όλα τα μέσα της Πολιτικής Προστασίας.

Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να επιδεικνύουν οι οδηγοί κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και το απόγευμα λίγο πριν το σούρωπο, καθώς είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν κατά τόπους φαινόμενα παγετού. Τονίζεται επίσης ότι σε όλα τα ορεινά της Κρήτης, μέχρι και σήμερα η διέλευση των οχημάτων γίνεται είτε με κίνηση στους τέσσερις τροχούς είτε με αλυσίδες.

Οι άσκοπες μετακινήσεις είναι καλό να αποφεύγονται, ενώ καλό είναι να απευθύνονται στην Αστυνομία πριν από τις μετακινήσεις κατά τις οποίες δυνητικά θα υπάρξουν προβλήματα.

Εκχιονιστικά επιχειρούν στη Βιάννο
Εκχιονιστικά επιχειρούν στη Βιάννο

Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας παραμένουν και σήμερα σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων, παγετού ή θυελλωδών ανέμων:

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες και φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού. Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης επίσης, αν βρίσκεστε σπίτι, διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε, μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα, φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, κι ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Χιονισμένο όλο το Οροπέδιο Λασιθίου
Χιονισμένο όλο το Οροπέδιο Λασιθίου

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές, αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση, τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα, ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες.  Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε. Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

χιονοπτώσεις στην Κρήτη
Ανοικτοί και οι περιφερειακοί δρόμοι στα ορεινά του νομού

Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων φροντίστε να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, βεβαιωθείτε ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά, αποφύγετε να διασχίσετε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος. Ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.