Ναυάγησε οριστικά η δυνατότητα χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της αποκατάστασης του εμβληματικού κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Τίτου, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, που είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, να βρίσκεται μπροστά σε δύο εναλλακτικές λύσεις. Η μία είναι να στροφές ενδιαφέρον ιδιωτών που έχουν εκφράσει την επιθυμία να αξιοποιήσουν το ιστορικό κτήριο ως τουριστικό κατάλυμα. Η δεύτερη είναι η προοπτική της αυτοχρηματοδότησης για την αποκατάστασή του.
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι το σίγουρο. Ότι ο Οργανισμός είναι αποφασισμένος να δώσει λύση σε σχέση με την αξιοποίηση του κτηρίου και μάλιστα να έχει καταλήξει οριστικά για το ποια θα είναι αυτή μέσα στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς. Στην κατεύθυνση αυτή συντελεί και το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα και σε σχέση με τη στατικότητα του κτηρίου, το οποίο είναι εκτεθειμένο, δεν συντηρείται και είναι αντικειμενική η ανάγκη να αποκατασταθεί.
Το μέλλον του ιστορικού κτηρίου
Όπως είναι γνωστό, το κτήριο βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Λότζια, επί της οδού Αγίου Τίτου. Εκεί στεγαζόταν για πολλά χρόνια πριν ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ και το σούπερ μάρκετ της Ένωσης. Το κτήριο είναι διατηρητέο καθώς στους υπόγειους χώρους του βρίσκεται μια δίχωρη θολωτή δεξαμενή της περιόδου της ενετοκρατίας.
Το τριώροφο κτήριο αθροιστικά αριθμεί 869,16 τμ. Όπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα είχε δρομολογηθεί η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτηρίου, που κοστολογείται 1.481.800,00 ευρώ, με ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων».
Το έργο δημοπρατήθηκε, το φθινόπωρο αναδείχτηκε ανάδοχος και οδηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπου όμως διαπιστώθηκε ότι οι ημερομηνίες είναι οριακές για τη χρηματοδότησή του από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι φόβοι που είχαν εκφραστεί επιβεβαιώθηκαν, αφού δεν μπόρεσε να βρεθεί καμία φόρμουλα για τη χρηματοδοτική κάλυψη του έργου. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΟΑΚ εξετάζει πλέον δύο εναλλακτικά σενάρια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Θεόδωρο Νίνο, αυτό το οποίο είναι ξεκάθαρο είναι η πολιτική βούληση του Οργανισμού να αποκαταστήσει το κτήριο, αντιλαμβανόμενος αφενός την αντικειμενική ανάγκη να αξιοποιηθεί μια σημαντική ακίνητη περιουσία που αφορά σε ένα κτήριο το οποίο είναι εκτεθειμένο σε ζητήματα αστάθειας. Το κτήριο είναι στην καρδιά της πόλης και είναι σαφές και το ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών για να αποκατασταθεί, αλλά και του Οργανισμού να το εντάξει λειτουργικά στην πόλη μέσα από τις βέλτιστες δυνατές επιλογές.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Θ. Νίνος, θα εξεταστεί η ανεπίσημη νύξη που έχει γίνει από ιδιώτες που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να το αξιοποιήσουν ως τουριστικό κατάλυμα. Συγκεκριμένα, θα ζητηθεί να εκφράσουν και επίσημα το ενδιαφέρον τους με κοστολο-
γημένη πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί και θα σταθμιστεί οικονομικά. Η δεύτερη εναλλακτική λύση που έχει ο Οργανισμός είναι να προχωρήσει την ανακατασκευή με ίδια κεφάλαια, αναζητώντας πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου. Το βέβαιο είναι ότι το κτήριο δεν θα παραμείνει έτσι.
Ο πρόεδρος του ΟΑΚ κ. Θεόδωρος Νίνος σημειώνει ότι το συγκεκριμένο κτήριο δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα απλό περιουσιακό στοιχείο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ακριβώς επειδή υπάρχει και η διάσταση που αφορά στο γεγονός ότι «πρόκειται για ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του Ηρακλείου, το οποίο τόσο ως ιδιοκτήτες, όσο και ως Οργανισμός παγκρήτιου χαρακτήρα, οφείλαμε να το αποδώσουμε στην κοινωνία, έτσι όπως του αρμόζει».
Ο κ. Νίνος σημειώνει ότι ο βασικός σχεδιασμός του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης είναι στον χώρο αυτό να στεγαστούν τα γραφεία του ΟΑΚ, αλλά η προσέγγιση αυτή δεν είναι μονοσήμαντη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μελετηθούν και άλλα σενάρια, τα οποία θα εξεταστούν με προσοχή, εφόσον διατυπωθούν συμφέρουσες προτάσεις.