Κάποτε ήταν σήμα κατατεθέν για μία γειτονιά, το σημείο όπου έδιναν ραντεβού οι φίλοι, οι συμμαθητές πριν από το σχολείο, τώρα κινδυνεύουν να χαθούν…
Ο λόγος για τους φούρνους της γειτονιάς που αδυνατούν να αντέξουν το βάρος της ακρίβειας και ο ένας μετά τον άλλο βάζουν λουκέτο.
Ο κ. Βασίλης Δαφέρμος, από το Σωματείο Αρτοποιών “Δήμητρα”, αναφέρει στην «Π» πως τον τελευταίο χρόνο έχουν βάλει λουκέτο ως και 20 αρτοποιεία στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
Η αρχή του… τέλους ήταν η λήξη της πανδημίας και η άνοδος των τιμών, ειδικά στις πρώτες ύλες, αλλά και τους λογαριασμούς ρεύματος.
Για την τιμή στο αλεύρι, αναφέρει πως η κατάσταση έχει κάπως ισορροπήσει, τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι θετικά, ωστόσο, δεν έχουμε δει ακόμα τις τιμές να υποχωρούν.
Το πετρέλαιο ανεβαίνει και κατεβαίνει και ο ίδιος αναρωτιέται για το τι παιχνίδια μπορεί να παίζονται πίσω από αυτή την εικόνα.
Οι λογαριασμοί «καίνε» και τους αρτοποιούς και ο κλάδος ελπίζει να συνεχίσουν τα επιδόματα που δίνονται σήμερα.
Όσον αφορά στις πρώτες ύλες, όλα παίρνουν την ανιούσα, λάδι, μαργαρίνη, ζάχαρη και αναμένεται από τον Σεπτέμβριο και μετά, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές η κατάσταση να χειροτερεύσει.
Το κόστος λειτουργίας ενός φούρνου τον τελευταίο χρόνο έχει διπλασιαστεί, ο λόγος είναι το αυξημένο κόστος προσωπικού, οι πρώτες ύλες και το ρεύμα που σε κάποιες περιπτώσεις έχει ακόμα και τριπλασιαστεί.
Παράλληλα, η κίνηση έχει μειωθεί κατά 20% με 30% και όσοι δουλεύουν και χονδρική εξοπλίζουν εστιατόρια και ξενοδοχεία, δεν αρκεί όμως για να καλύψουν το κενό.
Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε λουκέτα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, όπου χάθηκαν περίπου 20 φούρνοι τους τελευταίους μήνες.
Παλιότερα, ακόμα και ένας αρτοποιός που έβγαινε στη σύνταξη, δεν έκλεινε ο φούρνος, είτε αναλάμβαναν οι συγγενείς είτε υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιον τρίτο να αγοράσει την επιχείρηση, κάτι που τώρα δε γίνεται.
Αναφορικά με τις αυξήσεις στα προϊόντα ενός φούρνου, ο κ. Δαφέρμος αναφέρει πως οι όποιες ανατιμήσεις έγιναν προς το τέλος του έτους με αρχές του 2022, το ψωμί ακρίβυνε κατά 20%, όμως, στα αρτοπαρασκευάσματα υπάρχουν και άλλες αυξήσεις, καθώς οι πρώτες ύλες είναι πολύ πιο ακριβές πλέον. Για παράδειγμα, ένα κιλό βούτυρο κόστιζε 7 ευρώ και τώρα φτάνει και τα 13, η μαργαρίνη πωλείτο ως 2,5 ευρώ και τώρα 4 ευρώ, ακόμα και 5.
Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και η αύξηση στους λογαριασμούς του νερού από τον Δήμο Ηρακλείου, τα ποσά είναι ακόμα και τέσσερις φορές πάνω με την ίδια κατανάλωση.
«Ευχόμαστε να αντέξουμε όσο περισσότερο γίνεται, είναι κρίμα να χαθεί ο θεσμός του φούρνου της γειτονιάς. Το κάθε σημείο πώλησης δεν είναι και φούρνος, που με αλεύρι, νερό, μαγιά φτιάχνει το ψωμί από το μηδέν», αναφέρει.