Τρεις εκ των καταδικασθέντων στην απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη συμμετείχαν, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στην αρπαγή (σύλληψη) του επιχειρηματία το μοιραίο μεσημέρι της 30ης Μαρτίου 2017.
Παρά τις επιφυλάξεις και τις αμφισβητήσεις ότι τα στελέχη του πρώτου πυρήνα παρέμειναν ανέγγιχτα και ασύλληπτα, το δικαστήριο πιστεύει ότι μέλη της αρχικής ομάδας βρίσκονται στη φυλακή.
Στο σκεπτικό της απόφασης, σύμφωνα με πληροφορίες, κωδικοποιούνται συνδυαστικά στοιχεία και ενδείξεις σε συνάρτηση με εκτιμήσεις και την κοινή λογική ώστε να προσδιοριστούν ρόλοι και να αποδοθούν συγκεκριμένες πράξεις σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Πρόκειται για στοιχεία και συμπεράσματα που έχουν αναδειχθεί τόσο διαρκούσης της δίκης όσο και μετά την έκδοση της απόφασης.
Ποια είναι όμως η «τριανδρία» που σύμφωνα με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο άρπαξε στις 15.24 το μεσημέρι τον Μιχ. Λεμπιδάκη ενώ επέστρεφε στο σπίτι του μετά από ταξίδι στο εξωτερικό; Ποια είναι τα στοιχεία που τους συνδέουν με την αρπαγή του επιχειρηματία το επίμαχο μεσημέρι;
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου πρόκειται για:
– τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, ο οποίος για χρόνια διέμενε στην Αθήνα, και φέρεται να του αποδίδεται αρχηγικός ρόλος στην υπόθεση.
Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης, κατοχή-οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Οδηγήθηκε στην φυλακή με κάθειρξη 26 ετών και τεσσάρων μηνών. Αρνείται ότι έχει την οποιαδήποτε ανάμιξη. Με βάση το σκεπτικό, ο 47χρονος συμμετείχε χωρίς καμία αμφιβολία στην απαγωγή του Λεμπιδάκη και είναι αυτός που του είπε: «δεν παθαίνει κανένας τίποτα».
Τη φράση αυτή την είπε ο ένας εκ των δύο απαγωγέων που κάθονταν ήδη στο αυτοκίνητο όπου οδήγησαν τον Λεμπιδάκη οι άλλοι δύο δράστες, οι οποίοι είχαν αναλάβει να εγκλωβίσουν το όχημα του επιχειρηματία με μία βαριοπούλα και καλάσνικοφ.
Στον 47χρονο αποδίδεται ακόμα η 1η και 2η διαπραγμάτευση ενώ θεωρείται ότι ήταν δικό του το αυτοκίνητο διαφυγής των απαγωγέων και του απαχθέντος μετά τον εμπρησμό των αυτοκινήτων MAZDA KAI BMW στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι είχε να κατέβει στην Κρήτη από τα Χριστούγεννα του 2016 ενώ φέρεται, κατά το δικαστήριο, την 28/29-3-2017 να χρησιμοποίησε τηλεκάρτα από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο και από το Αμάρι Ρεθύμνου καλώντας μεταξύ άλλων πρόσωπα που σχετίζονται με την απαγωγή ή διερευνάται ο ρόλος τους.
-2ον τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης, της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών.
Αρνείται κάθε συμμετοχή στην υπόθεση. Το πρωτόδικο δικαστήριο πιστεύει ότι πήρε μέρος στην απαγωγή και επικαλείται την περιγραφή μάρτυρα που περνούσε από το σημείο της αρπαγής. Μάλιστα η περιγραφή αυτή χαρακτηρίζεται ως άκρως αποκαλυπτική.
Το δικαστήριο κρίνει ότι η μάρτυρας «φωτογραφίζει» τον εν λόγω κατηγορούμενο και σημειώνει ότι ακόμα και αν τον αναγνώριζε, δεν θα το κατέθετε υπό το φόβο για την ζωή της. Ακόμα του αποδίδεται ότι συνδέεται με την 3η, 5η και 20η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, θεωρείται ότι ήταν ο διαπραγματευτής με τον κωδικό «ΑΒ» ενώ συνδέεται και με τα γεγονότα του Βρασκά Σφακίων.
-3ον τον 24χρονο Σφακιανό, τον «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων. Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών.
Επίσης είναι αρνητικός σε όλα. Το πρωτόδικο δικαστήριο μεταξύ άλλων το συνδέει με την περιβόητη 20ή επικοινωνία διαπραγμάτευσης, τις τρεις «συνωμοτικές» συναντήσεις στον Βρασκά 24/7, 31/7 και 4/8. Αποφαίνεται ακόμα ότι ήταν ένας εκ των τεσσάρων που έκαναν την απαγωγή δεδομένου, όπως υποστηρίζεται, ότι ο σωματότυπός του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν με τις περιγραφές των μαρτύρων.