Μπορεί η εστίαση να άνοιξε μετά από πολύμηνη καραντίνα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει χωρίς έλεγχο και χωρίς πρόστιμα που καραδοκούν για τους παραβάτες. Μάλιστα, τα πρόστιμα είναι υψηλότατα, καθώς ξεκινούν από 1.000 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Συνεργεία της Δημοτικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Υγιεινής, έχουν αρχίσει από τη Δευτέρα να περιοδεύουν σε όλα τα καταστήματα εστίασης για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται τα προβλεπόμενα από το νομοθετικό πλαίσιο μέτρα κατά της πανδημίας τα οποία είναι αυστηρά.
Όπως εξηγεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, όλη αυτή την εβδομάδα οι έλεγχοι που γίνονται θα έχουν κατά βάση ενημερωτικό χαρακτήρα, όμως από την επόμενη Δευτέρα, τα πράγματα αλλάζουν και θα προχωρήσει η επιβολή προστίμων.
Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την επιβολή των μέτρων και να αποφύγουμε τα φαινόμενα της ασυδοσίας και της ανεξέλεγκτης διάθεσης των τραπεζοκαθισμάτων και να πάμε από το ένα άκρο που ήταν αναστολή λειτουργίας, στο άλλο άκρο που είναι η χωρίς όρους και πλαίσιο λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.
Ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας της εστίασης
Το πλαίσιο το οποίο καθορίζει τους ελέγχους που γίνονται, προσδιορίζεται ουσιαστικά στο σχετικό ΦΕΚ που έχει εκδοθεί, το οποίο και εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο τα καταστήματα εστίασης οφείλουν να λειτουργούν. Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός, οι βασικοί κανόνες είναι ότι τα καταστήματα εστίασης πρέπει να διαθέτουν μόνο τον εξωτερικό χώρο τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Σε κάθε τραπεζάκι (που θα τοποθετείται σε σημείο που ορίζει η σχετική άδεια) επιτρέπεται να τοποθετούνται μέχρι έξι καρέκλες και να κάθονται ισάριθμα άτομα. Επίσης, ελέγχονται δύο ακόμα στοιχεία. Τα τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα, είναι το ένα και το δεύτερο οι αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ τους.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να αντιστοιχούν στη νόμιμη αδειοδότηση και να μην επεκτείνονται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο.
Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζεται η απόσταση που ο νόμος ορίζει ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα. Συγκεκριμένα η καρέκλα που πλαισιώνει το ένα τραπεζάκι θα απέχει από την άλλη καρέκλα του επόμενου τραπεζιού, κατά 1.70μ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα τραπεζάκι στρώνεται και ένα μένει κενό. Οι κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τους κανόνες που ο νόμος ορίζει, αφορούν σε πρόστιμα τα οποία ξεκινάνε από 1.000 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με το μέγεθος της παράβασης.
Ταυτόχρονα ανεξάρτητα του προστίμου ο νόμος προβλέπει και 15 μέρες αναστολής λειτουργίας του καταστήματος. Όπως εξηγεί ο κ. Παττακός σε περίπτωση που ο καταστηματάρχης εφαρμόζει τους κανόνες, αλλά οι πελάτες δεν πειθαρχούν, τότε οφείλει να ενημερώσει τη Δημοτική Αστυνομία ή την Αστυνομία, για να αναλάβει και να αποκαταστήσει την τάξη.
Σε αντίθετη περίπτωση θα χρεωθεί το πρόστιμο στον ιδιοκτήτη του καταστήματος. Επίσης, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι να βάζουν τον κωδικό με το νούμερο 6 εάν θέλουν να κατέβουν για ένα καφέ ή φαγητό, που τους καλύπτει χρονικά για ένα τρίωρο. Βασικός κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να κλείσουν στις 10:45.