Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών

Σύμφωνο με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αναφορικά με την αρνητική γνωμοδότηση του σε σχέση με την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, δηλώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα ανατολικής Κρήτης.

Το Επιμελητήριο, με μια εκτενέστατη ανακοίνωση του, τονίζει πως κρίσιμο ζητούμενο για την περιοχή είναι να αποτελέσει το 60% του χώρου της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, χώρο προσβάσιμο για όλους και να μην υπάρξει κατακερματισμός σε ιδιωτικούς ελεύθερους χώρους.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο υποστηρίζει την άποψη ότι η Περιφέρεια, εκτός από την αρνητική γνωμοδότηση της, πρέπει να προτείνει την απόσυρση «της ασαφούς και, σε κάθε περίπτωση αντίθετης με το  ΣΧΟΟΑΠ πρότασης του ΕΣΧΑΔΑ και να προχωρήσει στην εκπόνηση της σχετικής πολεοδομικής μελέτης που θα γίνει στο πνεύμα της δημιουργίας ποιοτικού ελεύθερου δημόσιου χώρου για το Δήμο».

Το Τεχνικό Επιμελητήριο παράλληλα εκφράζει την άποψη, ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δήμου που θα εκφραστεί με μια τέτοια γνωμοδότηση, θα ενθαρρύνει τους χρήστες του χώρου αυτού που θα το θεωρήσουν «δικό τους» και θα συμπεριφερθούν ανάλογα.

Αναφέρεται ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο, υποστηρίζει ότι το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη και άναρχη δόμηση, με χαρακτηριστικά τέτοια, όπου η εξυγίανσή του έχει καταστεί ήδη ένα δύσκολο όσο και δαπανηρό εγχείρημα.

«Ωστόσο η ΣΜΠΕ παρά το γεγονός ότι εμπεριέχει στοιχεία για την υπέρμετρη εκμετάλλευση του χώρου, δεν εξετάζει καθόλου την αποκατάστασή του αλλά μόνο την περαιτέρω επιβάρυνσή του» παρατηρεί μεταξύ άλλων το ΤΕΕ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο παράλληλα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο χώρος της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών θα πρέπει να αποτελέσει το μεγάλο ελεύθερο χώρο μνήμης, αναψυχής, άθλησης, παιδείας και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή ενός πολεοδομικού συγκροτήματος που έχει γίνει πια τόσο ενιαίο όσο και αποπνικτικό για τους κατοίκους του και τους επισκέπτες.

Γι’ αυτό το λόγο εκτιμά το Επιμελητήριο ότι, αφού προβλεφθούν όλες οι αναγκαίες τοπικές χρήσεις και δραστηριότητες, ο χώρος που  απομένει θα πρέπει να οργανωθεί, στο σύνολό του, ως πάρκο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι παραπάνω χρήσεις: Aναψυχής, άθλησης, παιδείας και πολιτισμού, αφού γίνουν και οι αναγκαίες αρχαιολογικές έρευνες, έτσι ώστε να ενταχθούν τα ευρήματα των ερευνών αυτών.