Αθώες κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, τέσσερις νηπιαγωγοί σχολείου της πόλης, σε βάρος των οποίων κατατέθηκε μήνυση από γονέα που υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «παίζω με τον Φρίξο» ανέφεραν στους μικρούς μαθητές τις επιστημονικές ονομασίες των γεννητικών οργάνων.
Η μήνυση είχε κατατεθεί το 2018 από γονέα που θεώρησε πως από τη συγκεκριμένη αναφορά θιγόταν ο ψυχικός κόσμος των παιδιών και η κατηγορία που αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί ήταν βλάβη ψυχικής υγείας από αμέλεια τελεσθείσα από υπόχρεους κατά παραυτουργία.
Την αθώωση των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας, σημειώνοντας πως η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων βοηθάει στην αντιμετώπιση των ολοένα και αυξανόμενων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων.
Αναλυτικά, ο μηνυτής υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το παιδί έπειτα από αυτό υπέστη ψυχολογικό τραύμα, ενώ είπε ακόμα πως η διαπαιδαγώγηση αυτού του είδους δεν συμβάδιζε με τις ηθικές του αρχές και πως ήταν πρόωρο για τα παιδιά να μαθαίνουν αυτές τις λεπτομέρειες σε τέτοια ηλικία.
Το δικαστήριο εξέτασε μάρτυρες, μεταξύ άλλων παιδοψυχολόγο, ο οποίος ανέφερε πως η πληροφόρηση των παιδιών για τα γεννητικά όργανα αποσκοπεί στο να μάθουν από νωρίς να προφυλάσσονται από τυχόν κακοποιητές, ενώ τόνισε ακόμα ότι τα παιδιά δεν μαθαίνουν για τη λειτουργία των οργάνων καθεαυτή σε τέτοια ηλικία.
Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, με μάρτυρα να αναφέρει τα γεννητικά όργανα στο δικαστήριο με τις… μη επιστημονικές ονομασίες τους.
Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της τόνισε ότι τα προγράμματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης υποστηρίζουν τα παιδιά σε μια κοινωνία όπου οι κακοποιήσεις αυξάνονται και είναι προς όφελος των παιδιών. Η πρότασή της ήταν αθωωτική για τις τέσσερις νηπιαγωγούς.
Σε αυτό συνηγόρησε και η πρόεδρος του δικαστηρίου, με την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε αμέσως μετά.
Πλέον οι τέσσερις νηπιαγωγοί είναι απαλλαγμένες από το βάρος της δικαστικής πάλης για κάτι που ούτως ή άλλως ήταν υποχρεωμένες να κάνουν, με το πρόγραμμα να έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων παρέμεναν συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί σε ένδειξη συμπαράστασης προς τις συναδέλφισσές τους.
Στα Χανιά βρέθηκε και η πρώην σχολική σύμβουλος Χανίων Μαργαρίτα Γερούκη. “Όταν οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να ενημερώσουν τα παιδιά, είναι παράλογο να καταλήγουν κατηγορούμενοι. Δικάζεται η παράνοια που υπάρχει” σχολίασε χαρακτηριστικά.
Η κα Γερούκη είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το βραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο ελληνικό πρόγραμμα «Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις», που έχει αποσπάσει το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία.