Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)

Με δημόσια παρέμβασή του στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου του Παναγιώτη Μητρέλου που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου, η Διοικούσα Επιτροπή του  ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κρήτης και οι γεωτεχνικοί   αναδεικνύουν κρίσιμες πτυχές της διαχείρισης του αστικού πρασίνου τονίζοντας σκωπτικά ότι βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος.

Αφού εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συμπολίτη μας τονίζουν ότι συνήθως αντιμετωπίζεται μεμονωμένα ένα δέντρο ένας δρόμος, μια εργολαβία για κλαδέματα κοκ. Οι συνέπειες είναι ακατάλληλα είδη, λάθος θέσεις φύτευσης, αυθαίρετες παρεμβάσεις, λάθος χειρισμοί από συνεργεία κλαδέματος και σε κάποιες περιπτώσεις δυστυχώς δυσάρεστα γεγονότα.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της άγνοιας και εξαιτίας αυτής, της αδιαφορίας της πλειοψηφίας των Δήμων για το αστικό και περαστικό πράσινο.  Με πενιχρά κονδύλια στους προϋπολογισμούς τους και με Τμήματα Πρασίνου με ελάχιστο προσωπικό ή και χωρίς καθόλου υπηρεσίες πρασίνου ή με γεωτεχνικό προσωπικό που ασχολείται σε άλλους τομείς,  οι Δημοτικές Αρχές συνήθως  προσδοκούν το αστικό πράσινο να αναπτύσσεται μόνο του με τη βοήθεια μάλλον του ήλιου και της βροχής.

Δυστυχώς υπάρχει άγνοια για το ότι το Αστικό Πράσινο και τα Αστικά Δέντρα είναι πολύτιμες επενδύσεις που  ωφελούν ποικιλότροπα την κοινωνία, συνεισφέροντας ακόμα και με οικονομικούς όρους, πολλά περισσότερα από όσα απορροφούν. Είναι οι μόνες επενδύσεις στις πόλεις, των οποίων η αξία αυξάνεται αντί να μειώνεται, ιδιαίτερα εξαιτίας του θετικού  περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Δυστυχώς υπάρχει άγνοια για το ότι το επιστημονικό αντικείμενο του Αστικού Πράσινου και των Αστικών Δέντρων αποτελεί διεπιστημονικό αντικείμενο που  αξιοποιεί διάφορες επιστήμες και τεχνικές γνώσεις της Γεωπονίας της Δασολογίας, της Βιολογίας της Μηχανικής. Επομένως η  σύγχρονη διαχείριση του αστικού πρασίνου απαιτεί την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συγκροτημένου πλαισίου συνολικής διαχείρισης προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος και παράλληλα να περιορίζεται, ο κίνδυνος, ιδιαίτερα από  τα  Αστικά Δέντρα.

Το πλαίσιο αυτό  θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των μεγάλων αστικών δέντρων, εκτίμηση της σταθερότητας τους και ασφαλή διαχείριση της επικινδυνότητας τους, με σύγχρονα εργαλεία όπως: την αποτύπωση και χαρτογράφηση των δέντρων, θάμνων και όλων των σημείων με φυτική κάλυψη την διαχείριση τους με συγκεκριμένες προδιαγραφές και καταγραφή κάθε επέμβασης για να υπάρχει ιστορικό.

Αποσπασματικές ενέργειες έχουν γίνει και στο παρελθόν αλλά η κατάσταση, κατά γενική ομολογία, δεν έχει βελτιωθεί. Το ΓΕΩΤΕΕ καλεί τις δημοτικές αρχές να εγγράψουν κονδύλια για τη σωστή και επαρκή διαχείριση του αστικού και περιαστικού πρασίνου για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών. Να θεσπίσουν διαδικασίες, στα πλαίσια ενός πλαισίου διαχείρισης, που θα διασφαλίζουν τη συνολική διαχείριση του πρασίνου και όχι αποσπασματικά.