Αρνητική η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας στην εγκατάσταση Αιολικών στη Δίκτη

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα της εγκατάστασης αιολικών στο όρος Δίκτη και σύμφωνα με πληροφορίες του patris.gr, η εισήγησή της είναι αρνητική.

Το παρών μάλιστα δίνουν στη συνεδρίαση και πολλά μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που αντιτίθενται δυναμικά στο έργο.

Στην ανάρτηση της Πρωτοβουλίας, αναφέρονται τα εξής:

Το Λασίθι ενώνεται στον αγώνα για την υπεράσπιση των βουνών και των θαλασσών του από την επέλαση της “πράσινης ανάπτυξης”!
#Ψήφισμα 1ης Συνάντησης Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια Νομού Λασιθίου
Κατά την πρώτη συνάντηση των συλλογικοτήτων του νομού Λασιθίου για το θέμα της ενέργειας, διατυπώθηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων μας, αλλά και ευρύτερα, με σκοπό την αποτροπή της επέλασης των φαραωνικών επενδύσεων με πρόφαση την πράσινη ανάπτυξη.
Μέσα σε λίγα χρόνια από την παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας πήγαμε στην παραγωγή για την εξαγωγή της. Χωρίς ενημέρωση πώς και τι προγραμματίζεται για εμάς και για τον τόπο μας. Αποσπασματικά δημοσιεύματα, που απαιτούν πολύ ενέργεια και χρόνο να τα παρακολουθήσεις, μας μιλάνε πότε για ανεμογεννήτριες, πότε για μπαταρίες, πότε για καλώδια…
Συνολικά, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, την Κρήτη, το νομό Λασιθίου, πώς θα μετεξελιχθεί η ζωή μας αλλά και το τοπίο, δεν μας λένε.
Καταιγιζόμαστε από λέξεις που μπερδεύουν, όπως ενεργειακός χώρος, ΜΠΕ, χωροταξικά, ΑΕΠΟ κτλ χάνοντας την ουσία και τελικά τον τόπο μας. Σερνόμαστε πίσω από νομοθεσίες και ημερομηνίες τυπικών διαβουλεύσεων, συζήτησης στα διάφορα συμβούλια κ.α.
Το μόνο ουσιαστικό είναι η ανταλλαγή γνώσεων και η συνεργασία ενάντια στη λαίλαπα των επενδύσεων για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας πέρα και πάνω από τις ανάγκες μας.
Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, την Πέμπτη 20 Ιουνίου στις 11:00, όπου θα ληφθεί απόφαση για το έργο,
«4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW και μέγιστης ισχύος 147,25 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, Μίνωα Πεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Λασιθίου»
όπου η βιομηχανική αυτή εγκατάσταση είναι μέσα σε αρχαιολογικές ζώνες, μνημεία και μέρος του εντός «Natura 2000», καλούμε τον κόσμο ως συμπαραστάτες να βρεθούμε στο κτήριο της
Περιφέρειας για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην καταπάτηση του όρους Δίκτη, με μόνο σκοπό το κέρδος και ζητάμε την ακύρωση της επένδυσης στο σύνολο της.
Επιτροπή Πολιτών Ιεράπερας
Επιτροπή Αγώνα Σητείας κατά τον ΒΑΠΕ
Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στα Πλωτά Αιολικά (Ελούντα)
ΕΟΣ Λασιθίου (Οροπέδιο Λασιθίου)
Κοινωνικός Χώρος Πυρόβολος (Άγιος Νικόλαος)
Αντίσταση στην επέλαση της δήθεν ανάπτυξης που προωθεί το κράτος των επενδυτών!
Κάτω τα χέρια από τα βουνά & τις θάλασσες μας!
Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!