Αλυσιδωτά αρνητικές είναι οι εξελίξεις που σχετίζονται με το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στο Ηράκλειο ειδικά και γενικότερα με την παροχή δημόσιας Υγείας στην Κρήτη.
Τα προβλήματα σε έλλειψη προσωπικού στο Βενιζέλειο και όχι μόνο, είναι πολλά κι είχαν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της «Π» στα οποία και επισημαίνονταν τα θέματα τα οποία ανακύπτουν καθημερινά από τις ελλείψεις.
Στα προβλήματα αυτά, ήρθε να προστεθεί και η αναγκαστική μετακίνηση παθολόγων από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο προς το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, προκειμένου να καλυφθούν οι εκεί ανάγκες σε προσωπικό.
Όπως γίνεται κατανοητό, οι εσωτερικές ανακατανομές και οι εσωτερικές ανακατατάξεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά για την παροχή δημόσιας φροντίδας υγείας αφενός και αφετέρου, στην ουσία ανακυκλώνουν και δεν επιλύουν ένα υπαρκτό πρόβλημα σε ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Οι φωνές αντίδρασης το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει κραυγές αγωνίες, ωστόσο κανένας αρμόδιος δεν έδειχνε διατεθειμένος να σκύψει ουσιαστικά στο πρόβλημα ή έστω να προτείνει κάποια λύση.
Παρέμβαση για το θέμα και για τα προβλήματα που υπάρχουν όμως, έκανε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να μην επιλύσουν τα προβλήματα Βενιζέλειου και Νοσοκομείου Ρεθύμνου, αλλά να προκαλέσουν ακόμα περισσότερα.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι «δημιουργείται ο κίνδυνος να ναρκοθετηθεί και η λειτουργία γενικότερα των παθολογικών Κλινικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος και για παραιτήσεις ιατρών και για άγονες προκηρύξεις στο μέλλον, λόγω της πρακτικής των συνεχών μετακινήσεων» ενώ παράλληλα δίδεται ιδιαίτερη έμφαση και στην αντιμετώπιση των περιστατικών και στον κίνδυνο που τίθεται για την υγεία των ασθενών.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου τονίζει επίσης ότι «Το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ καθίσταται ολοένα και σοβαρότερο και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση κλινικών» και ότι απαιτούνται λύσεις ουσιαστικές με προοπτική και όχι εμβαλωματικές που θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή το γεγονός των μετακινήσεων παθολόγων ιατρών από το Βενιζέλειο για κάλυψη εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ως Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου σεβόμενοι τόσο την υγεία των ασθενών και των δύο Νομών, αλλά ταυτόχρονα και την ασφάλεια και σωστή επιστημονική λειτουργία των ιατρών μελών μας, θα θέλαμε να δηλώσουμε τα εξής:
- Πάγια θέση μας είναι η κάλυψη των θέσεων και όχι οι μετακινήσεις των ιατρών από νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο.
- Η κάλυψη των αναγκών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, που εδώ και έξι χρόνια ταλανίζεται από την έλλειψη των ιατρών, αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που δεν λύνεται με μετακινήσεις. Η επανάληψη της ίδιας ατελέσφορης λύσης όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, αφού το πρόβλημα παραμένει ίδιο και απαράλλαχτο.
- Οι μετακινήσεις γιατρών προς το νοσοκομείο του Ρεθύμνου ταυτόχρονα υπονομεύουν την ήδη οριακή λειτουργία του ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΠΝΗ που de facto δέχεται τεράστια πίεση με υποστελεχωμένες τις κλινικές του. Δημιουργείται επίσης ο κίνδυνος να ναρκοθετηθεί και η λειτουργία γενικότερα των παθολογικών Κλινικών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος και για παραιτήσεις ιατρών και για άγονες προκηρύξεις στο μέλλον, λόγω της πρακτικής των συνεχών μετακινήσεων.
- Έτι δε περαιτέρω, επειδή η ασφάλεια και υγεία ενός ασθενούς δεν εξαρτάται μόνο από την αντιμετώπιση του στα επείγοντα, αλλά και από την διερεύνηση μετά την είσοδο του στην κλινική και την κατάλληλη θεραπεία του.
Έτσι είναι εξίσου σημαντικό την επόμενη μέρα να υπάρχει συνέχεια στην παρακολούθηση και θεραπεία του ασθενή από παθολόγους ιατρούς που λειτουργούν μόνιμα στην κλινική και όχι απλά από τον επόμενο εφημερεύοντα ιατρό, καθώς αυτό λειτουργεί αρνητικά για την θεραπεία του ασθενή.
Για το λόγο αυτό και επιστημονικά, η παθολογική κλινική Ρεθύμνου, είναι επισφαλής με τις ολιγόωρες παραμονές συναδέλφων από αλλά νοσοκομεία.
- Η αντιμετώπιση του πολυσύνθετου προβλήματος του νοσοκομείου Ρεθύμνου όπως έχει φανεί ως τώρα δεν γίνεται με εντέλλεσθε και μετακινήσεις γιατρών αποδυναμώνοντας άλλες κλινικές αλλά θα πρέπει να γίνει άμεσα κάλυψη των θέσεων και να δοθούν επιπλέον οικονομικά κίνητρα για τους ιατρούς, εφόσον δεν έχουν αποδώσει οι έως τώρα προκηρύξεις.
Το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ καθίσταται ολοένα και σοβαρότερο και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σύντομα στην κατάρρευση κλινικών, που χωρίς αυτές είναι αδύνατη η λειτουργία των Νοσοκομείων (πχ Παθολογικά, Αναισθησιολογικά, Ακτινολογικά Τμήματα). Απαιτούνται σύντομα λύσεις ουσιαστικές και με προοπτική και όχι λύσεις εμβαλωματικές που απλά στο τέλος της ημέρας θα επιδεινώσουν το πρόβλημα!».