Γονείς και στην Κρήτη κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο
Γονείς και στην Κρήτη κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο

Το δικό του… θρανίο στα σχολεία της Κρήτης κρατάει ο κοροναϊός που καθημερινά επισκέπτεται μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χθες, ημέρα που τα μέλη της σχολικής κοινότητας προσέρχονται στις αίθουσες με το αποτέλεσμα του self ή rapid test στο χέρι, καταγράφηκαν 73 κρούσματα στις σχολικές μονάδες του νησιού. Αναλυτικά, είχαμε 64 θετικά τεστ μαθητών και εννέα σε προσωπικό των σχολείων.

Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου εντοπίστηκαν 26 κρούσματα, Λασιθίου τέσσερα, Ρεθύμνου οχτώ και Χανίων έξι.

Στην πρωτοβάθμια Ηρακλείου είχαμε 16 κρούσματα, Ρεθύμνου δύο και Χανίων δέκα. Κανένα κρούσμα δεν εντοπίστηκε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Λασιθίου.

Αναφορικά με το προσωπικό, είχαμε δύο κρούσματα στην δευτεροβάθμια Ηρακλείου, ένα στο Ρέθυμνο, πέντε στην πρωτοβάθμια Ηρακλείου και ένα στα Χανιά.

Παιδιά μακριά από τα σχολεία

Ακόμα και σήμερα, δύο μήνες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν γονείς που επιμένουν να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο Ηρακλείου, δεν πρόκειται για περισσότερες από τέσσερις οικογένειες ενώ μονοψήφιος είναι ο αριθμός και για όλη την Κρήτη.

Όμως, σε σχέση με την περασμένη σχολική χρονιά, όταν για πρώτη φορά είχαμε τα self tests στα σχολεία, οι απόντες μαθητές είναι λιγότεροι. Όλο αυτό το διάστημα, οι διευθυντές των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με τους γονείς προκειμένου να τους πείσουν πως το καλύτερο για τα παιδιά είναι να μείνουν εντός σχολικού περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως κάποιες εντάσεις, όχι σημαντικές, ωστόσο, παραμένουν, ιδιαίτερα με τη νέα πλατφόρμα δήλωσης του αποτελέσματος των τεστ. Κάποιοι γονείς θεώρησαν πως έχουν τα στοιχεία τα σχολεία αλλά και όποιος άλλος θέλει θα έχει πρόσβαση στον φάκελο υγείας του παιδιού τους, κάτι που δεν ισχύει. Αυτό που δηλώνεται είναι ο ΑΜΚΑ των παιδιών, όπως και πριν. Κάνουν, όπως λένε, το τεστ στα παιδιά αλλά δε θέλουν να περάσουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα.

Γενικά, υπάρχει μία δυσφορία σε ορισμένες περιπτώσεις, μία αντίδραση για όσα συμβαίνουν και τα μέτρα που επιβάλλονται. Όμως, οι περισσότεροι γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί συμφωνούν στο εξής ένα, πως τα μέτρα είναι ελλιπή και το 50%+1 των μαθητών είναι αδύνατο να συμπληρωθεί. Έτσι τα τμήματα λειτουργούν ενώ τα παιδιά δεν είναι ασφαλή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, κ. Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, αναφέρει στην «Π» πως κάθε μέρα ένας εκπαιδευτικός και τέσσερις με πέντε μαθητές βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό. Γονείς ενημερώνονται αργά, όταν δεν υπάρχουν πια οι μονάδες του ΕΟΔΥ στο κέντρο της πόλης για να κάνουν δωρεάν rapid test ή ακόμα και Κυριακή βράδυ. Χάνονται ώρες μαθημάτων, όλοι ταλαιπωρούνται και, παρ’ όλα αυτά, ο φόβος συνεχίζει να υπάρχει.

Ο κ. Κουτσαυτάκης λέει πως αν σκεφτεί κανείς ότι τα περισσότερα τμήματα στο Ηράκλειο έχουν 27 μαθητές, καταλαβαίνει πως είναι δύσκολο να συμπληρωθούν 14 παιδιά θετικά σε ένα τμήμα και αν αυτό γίνει θα είναι ήδη πολύ αργά, ο ιός θα έχει κάνει επικίνδυνα αισθητή την παρουσία του.

Το τελευταίο διάστημα οι χοροεσπερίδες έχουν γίνει ο τρόμος των γονέων καθώς γίνονται ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των γονέων και κηδεμόνων. Την περασμένη Παρασκευή έγιναν δύο εκδηλώσεις, με στοιβαγμένους πολλούς μαθητές. Κάποιοι 16χρονοι μπήκαν στο κέντρο, είδαν την κατάσταση και αποφάσισαν να φύγουν. Ακόμα και όταν δεν υπάρχει ο παράγοντας του ποτού, το θέμα του συνωστισμού παραμένει ανοιχτό.

Για το θέμα των χοροεσπερίδων, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Μανώλης Καρτσωνάκης, αναφέρει πως δεν αφορά στα σχολεία ή τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, δεν είναι σε θέση να λάβουν κάποιες αποφάσεις, αλλά είναι μία συμφωνία μεταξύ γονέων, παιδιών και υπεύθυνων νυχτερινών κέντρων.