Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συναντήθηκαν οι πιστοποιημένοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων νομού Ηρακλείου

Με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου συναντήθηκαν οι πιστοποιημένοι συμβασιούχοι αρχαιοφύλακες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων νομού Ηρακλείου, προκειμένου να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ειδικότερα το κλίμα εργασιακής επισφάλειας που υπάρχει.

Οι αρχαιοφύλακες τόνισαν στον Στέλιο Βοργιά ότι με βάση σχετικές διατάξεις του νόμου, αντί να υποστηρίζεται η εργασία τους, δημιουργείται περισσότερη ανασφάλεια που είναι αρκετά δύσκολα διαχειρίσιμη από τους εργαζόμενους κάθε έτος.

Αναφέρεται ότι για τους συμβασιούχους αρχαιοφύλακες, όπως ισχύει και σε πολλές ακόμα περιπτώσεις, ενώ έχουν πολυετή πείρα, εφόσον εργαστούν έστω και μία επιπλέον ημέρα πέραν του οκταμήνου της σύμβασης τους, δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία πρόσληψης την επόμενη χρονιά.

Αυτό το πρόβλημα αφορά βεβαίως πλήθος συμβασιούχων, σε πολλές περιπτώσεις με την Πολιτεία είτε να δηλώνει αδυναμία ως προς τη διαχείριση του, είτε να μην παρεμβαίνει καν, ενώ είναι γνωστό πως χιλιάδες εργαζόμενοι με αυτούς τους όρους βρίσκονται σε μόνιμο καθεστώς ομηρείας.

Εξαιτίας αυτού του παράδοξου, πολλοί αρχαιοφύλακες οδηγούνται ακόμα και σε παραιτήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να προσληφθούν την επόμενη χρονιά, χάνοντας  όμως με αυτό τον τρόπο το ταμείο ανεργίας για τους υπόλοιπους μήνες.

Αν εργαστούν παράλληλα συνολικά τα τελευταία χρόνια πάνω από 60 μήνες έχουν κώλυμα για εκ νέου απασχόληση. Τέλος δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση των 50 ενσήμων του ΟΑΕΔ όπως οι υπόλοιποι εποχικοί εργαζόμενοι.

Με την δέσμευση του Πρόεδρου, υπέρ του δικαίου των αιτημάτων, αναμένεται η προώθηση των προτάσεων επίλυσης  από τον φορέα προς τα αρμόδια Υπουργεία, με την πεποίθηση ότι τα κύρια αιτήματα θα επιλυθούν  και η εργασιακή ειρήνη θα επικρατήσει στο Υπουργείο Πολιτισμού.