Βυθίστηκε στο νερό και την ομίχλη όλος ο κάμπος του Οροπεδίου

Αποζημιώσεις αντίστοιχες με το Ρέθυμνο και τα Χανιά, διεκδικεί ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς επλήγη πολλαπλώς και συνεχιζόμενα, από το Νοέμβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 με ακραία καιρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις και πρωτοφανείς βροχοπτώσεις.

Σε σχετική επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και  Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, ο δήμαρχος κ. Στεφανάκης τονίζει ότι λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που έπληξαν το σύνολο της περιοχής του δήμου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε δημόσιες υποδομές, οικίες, επιχειρήσεις ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές και στον πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) σε καλλιέργειες, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, υπόστεγα, άλλες πάγιες υποδομές, περιφράξεις, κλπ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι καταστροφές που προκλήθηκαν, λόγω κατολισθήσεων-καθιζήσεων, σε αγροτεμάχια, στο αγροτικό οδικό δίκτυο καθώς και σε άλλες υποδομές, από τις πρωτοφανείς θεομηνίες καθότι το ελάχιστο υψόμετρο του Δήμου μας είναι τα 800 μέτρα.

Οι υπηρεσίες του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου προβαίνουν από την πρώτη ημέρα, στην αναλυτική καταγραφή των ζημιών και στον προγραμματισμό των απαιτούμενων επεμβάσεων για την αποκατάσταση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και υπηρεσίες (Περιφέρεια Κρήτης, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου, κτηνοτροφικό, αγροτικό σύλλογο κλπ) ενώ διαπιστώνεται καθημερινά ότι η έκταση των καταστροφών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές, εκτιμήσεις.

Με δεδομένα ότι ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου έχει κηρυχτεί σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης (με ισχύ έως 7 Οκτωβρίου 2019). Ο δήμος Οροπεδίου Λασιθίου είναι ο κατ’ εξοχήν ορεινότερος δήμος της Κρήτης με ελάχιστο υψόμετρο 800 και μέγιστο 2.148 μέτρα. Βάσει των επίσημων στοιχείων του αγροτικού συνεταιρισμού οροπεδίου Λασιθίου προκύπτουν τα ακόλουθα στατιστικά στοιχεία για τις απώλειες στην παραγωγή των γεωργών και των κτηνοτρόφων της περιοχής μας. Επιπλέον οι ζωοτροφές για το ίδιο διάστημα έχουν ποσοτική αύξηση κατά 30% λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών που δεν επιτρέπουν την βόσκηση, ενώ ειδικά για τον μήνα Απρίλιο το 2018 ενώ είχαμε παραγωγή γάλακτος 240 τόνους, φέτος έχουμε μόλις 120.

Σχετικά με την γεωργία από το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης των 18.000 στρεμμάτων και ενώ πέρυσι για το ίδιο διάστημα είχε φυτευθεί το 95% αυτών, φέτος έχει φυτευθεί μόλις το 5%. Επίσης οι φετινές καλλιέργειες πρόκειται να είναι κατά πολύ μειωμένες λόγω της πλημμύρας και τα προϊόντα θα παραχθούν μετά το τέλος Αυγούστου με αποτέλεσμα να χαθεί και εμπορικά η φετινή περίοδος για τους παραγωγούς.