Αποξήλωση στο διατηρητέο επί της Αγίου Μηνά

Μια συντονισμένη επιχείρηση αποξήλωσης των επικίνδυνων τμημάτων του διατηρητέου κτηρίου επί της Αγίου Μηνά, τα οποία απειλούν με αποκόλληση, έχει προγραμματιστεί να γίνει αύριο Σάββατο,  καθώς έχει εκδοθεί η σχετική άδεια από την πολεοδομία.

Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο που ξεπερνά τα 160 χρόνια ζωής, το οποίο έχει «βαρύνει» δραματικά εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του κυριολεκτικά να ίπτανται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών και να παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα γράμματα.

Όπως είναι γνωστό, παρέμβαση για το συγκεκριμένο κτήριο είχε κάνει πρόσφατα ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής-Ανθρώπινη «Ασπίδα»,  στέλνοντας  μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για άμεση ευαισθητοποίηση όσο αναφορά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Μάλιστα, στην κινητοποίηση που έγινε έδωσαν το “παρών” οι γονείς της άτυχης κοπέλας, που πλήρωσε το τίμημα της εγκληματικής αμέλειας τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των εργολάβων, οι οποίοι εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες, χωρίς καμία προστασία, με αποτέλεσμα την πτώση μέρους μπαλκονιού πάνω της, προκαλώντας της αναπηρία 80%.

Το εμβληματικό κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» του ιστορικού κέντρου σε μια από τις πιο κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, έχει αποτελέσει χρόνια τώρα αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε σχέση με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να σωθεί, χωρίς όμως αυτές να καταλήξουν σε ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το κτήριο λόγω των προβλημάτων που συνεχώς επιδεινωνόταν   άρχισε να μετατρέπεται σε φόβητρο για τους πεζούς, αφού ακόμα και η περίφραξη ασφαλείας δεν καθησύχαζε τους διερχόμενους για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα πιθανό ατύχημα.

Έτσι, άρχισαν να ασκούνται έντονες πιέσεις για να βρεθεί μια λύση για το κτήριο που αντιμετώπισε με στωϊκή φιλοτιμία τη μακροχρόνια εγκατάλειψη του που είχε σαν αποτέλεσμα να περιέλθει στην κατάσταση αυτή.

Όπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο κτήριο εντάσσεται στη λίστα των διατηρητέων κτηρίων, πράγμα το  οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δεσμευτικό πλαίσιο σε σχέση με την αξιοποίηση του, που όπως φαίνεται αποτέλεσε ανάχωμα για την αποκατάσταση του και την  επαναχρήση του.