Την κήρυξη των πυρόπληκτων περιοχών του Αποκόρωνα και του Πλατανιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από τη Γεν. Γραμ. Πολιτικής Προστασίας ο περιφερειάρχης Κρήτης, μετά το τέλος ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά, όπου έγινε μια συνολική αποτίμηση των βαρύτατων πληγμάτων που έχουν δεχτεί οι περιοχές αυτές από την πύρινη λαίλαπα που τις κατέκαψε.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του περιφερειάρχη, συμμετείχαν θεσμικοί φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι βουλευτών κ.α., επισημάνθηκε τόσο από τον κ Αρναουτάκη, όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη, και τους δημάρχους Χαράλαμπο Κουκιανάκη και Γιάννη Μαλανδράκη η ανάγκη συνεργασίας όλων για την προώθηση των αναγκαίων έργων αποκατάστασης, αλλά και αποζημίωσης των πληγέντων ιδιωτών, κτηνοτρόφων- παραγωγών.
Οι πυρκαγιές στις δυο περιοχές όπως επισημάνθηκε κατέστρεψαν πάνω από 9 χιλιάδες στρέμματα, δασικής, αγροτικής- κτηνοτροφικής- χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ τονίστηκε παράλληλα η λήψη αμέσων μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών από τις βροχοπτώσεις κατά τη χειμερινή περίοδο.
«Έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η συνεργασίας, όλων μας, φορέων, πολιτείας, πολιτών είναι επιβεβλημένη για να σχεδιάζουμε και να προλαμβάνουμε καταστάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στην σύσκεψη ο κ. Αρναουτάκης ,προσθέτοντας ότι παράλληλα με τις καταστροφές των πυρκαγιών στα Χανιά, υπήρξαν καταστροφές από έντονες βροχοπτώσεις και πλημμυρικά φαινόμενα στην αγροτική παραγωγή-αμπελοκαλλιέργεια σε περιοχές του Ηρακλείου.
Για τις πυρκαγιές στα Χανιά, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης οι δυο δήμαρχοι ευχαρίστησαν την Πυροσβεστική, συναρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές για την άμεση κινητοποίηση ενώ επισημάνθηκε, ότι είναι αναγκαία η μόνιμη εγκατάσταση στο νησί του αποτελεσματικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου “Ericsson”.
Προτεραιότητά μας όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης είναι «τα έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες που απαιτούνται, να βρούμε τη χρηματοδότηση και παράλληλα έχουμε ζητήσει με επιστολή μας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κήρυξη των δύο περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύουμε ότι και σήμερα μπορεί να βγει η απόφαση ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε όλες τις διαδικασίες που ορίζει η νομοθεσία».
Επίσης ο περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι για τα αναγκαία έργα «θα βρούμε τη χρηματοδότηση, έχουμε συζητήσει ήδη με το Υπουργείο Εσωτερικών, θα δοθεί μια πρώτη χρηματοδότηση αλλά και από πλευράς Περιφέρειας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μπορούμε άμεσα να υλοποιήσουμε τα έργα που απαιτούνται».
Σε ό,τι δε αφορά την Περιβαλλοντική ζημιά η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης -σύμφωνα με πρόταση του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή -θα προβεί άμεσα σε ενέργειες για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την αποτίμηση της περιβαλλοντικής ζημιάς, καθώς και σε προτάσεις για λήψη μέτρων αποκατάστασης.
Μάλιστα για το σκοπό αυτό θα συσταθεί Ομάδα Εργασίας αποτελούμενη από στελέχη της Δ/νσης και εκπροσώπους συναρμοδίων Υπηρεσιών και φορέων, ενώ θα τεθεί σε άμεση προτεραιότητα η διεκπεραίωση των διαδικασιών αρμοδιότητας της Δ/νσης για όποια έργα αποκατάστασης απαιτηθούν.