Εκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού και του περιφερειάρχη
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή σύσκεψη

Άρχισε η εισροή των πρώτων κονδυλίων για την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου αποκατάστασης των βαρύτατων πληγμάτων που έχει υποστεί η Κρήτη μετά τα αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας που δέχτηκε, καθώς εγκρίθηκαν ήδη 12 εκατ. ευρώ για τα Χανιά και αναμένεται άμεσα η έγκριση των πρώτων 5 εκατ. ευρώ για το Ρέθυμνο.

Αυτό ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου παρουσία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου με θέμα «Αποτίμηση καταστροφών στο Ρέθυμνο και συντονισμός για την αποκατάστασή τους από την θεομηνία» τονίσθηκε από τον κ. Αρναουτάκη, τον κ. Ξανθό και τους συμμετέχοντες η συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών και τη στήριξη των πληγέντων δήμων του Ρεθύμνου που έχουν ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ενώ έγινε φωτογραφική προβολή σε οθόνη μέρους των μεγάλων καταστροφών.

Στις καταστροφές και στη λήψη άμεσων μέτρων σε συνεργασία με την Περιφέρεια αναφέρθηκαν οι δήμαρχοι των πληγέντων Δήμων Ρεθύμνου, Αγ. Βασίλειου, Αμαρίου, Μυλοποτάμου κ.κ. Μαρινάκης, Ταταράκης, Μουρτζανός, Κόκκινος, ενώ παρών ήταν και ο δήμαρχος Ανωγείων Μ. Καλλέργης.

Για την έγκαιρη κινητοποίηση και σημαντική βοήθεια των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντών, Στρατού και όσων συμμετείχαν στην εξέλιξη του φαινομένου της θεομηνίας έδωσαν δημόσια συγχαρητήρια ο υπουργός, ο περιφερειάρχης, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου, οι δήμαρχοι, οι συμμετέχοντες αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Λεονταράκης, Παιδείας Γιάννης Παρασύρης, περιφερειακοί – δημοτικοί σύμβουλοι κ.ά.

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια, να τρέξουν το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειάρχης και άλλοι εκπρόσωποι τόνισαν τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όπως και το φαινόμενο της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης σε δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης: Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Ποιο μπροστά έχει κηρυχθεί ο δήμος Αμαρίου, άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει ανακοίνωση από την κ. υπουργό για την παράταση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί είναι μέχρι τον Αύγουστο. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα και στο επαρχιακό δίκτυο και με τους δημάρχους να κάνουμε ανά δήμο αναλυτική καταγραφή ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορούν να αποκατασταθούν. Εμείς ήδη έχουμε ζητήσει ένα ποσό των 5 εκατομμυρίων για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχουμε πάρει 12 εκατομμύρια για τα Χανιά για να ξεκινήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις.

Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με την καταγραφή όλων των προβλημάτων, των έργων που πρέπει να γίνουν και τον τρόπο που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για το πώς μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι».

Ο περιφερειάρχης  αναφέρθηκε στην πρόθεση της Περιφέρειας να διεκδικήσει παράλληλα με τους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ εκτίμησε ότι το ύψος των ζημιών-καταστροφών σε Ρέθυμνο και Χανιά θα φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ.