Τον δρόμο της ανάπτυξης ιχνηλατεί η ιστορική περιοχή της Αγίας Τριάδας, μέσα από τη διακρατική ανταλλαγή εμπειριών και εμβάθυνση γνώσεων που επιχειρεί με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT – KAIRÓS. Πρόκειται για μια καινοτόμα διαδικασία παρεμβάσεων και αστικού σχεδιασμού που θα βοηθήσει στη διαχείριση και αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών με βασικό στόχο να βρεθούν βιώσιμα μέσα για την αποκατάσταση και αναζωογόνηση αυτών των εμβληματικών περιοχών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν οχτώ ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο.
Η ένταξη της Αγίας Τριάδας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT – KAIRÓS, δρομολογήθηκε μέσα από την ουσιαστική πρωτοβουλία και συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, ο οποίος, όταν πριν από μερικούς μήνες ενημερώθηκε για το πρόγραμμα αυτό, συνεργάστηκε με τις Υπηρεσίες του Δήμου και αποφασίστηκε να επιλεγεί η Αγ. Τριάδα από την πόλη του Ηρακλείου για την υλοποίηση.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου κ. Σ. Χούπας με δηλώσεις του στην «Π», «ο Σύλλογος συμμετείχε ενεργά στις συναντήσεις και εργασίες που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής, το Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο Σύλλογος παρουσίασε τα προβλήματα της περιοχής και κατέθεσε τις προτάσεις του για την Αγία Τριάδα, βασισμένες πάνω στις πέντε θεματικές του προγράμματος και αφορούν τη διακυβέρνηση, τον χώρο, την κοινωνική ένταξη, την ελκυστικότητα και την οικονομία. Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκε και επιτόπου επίσκεψη στη συνοικία της Αγίας Τριάδας».
Ο κ. Χούπας τονίζει ότι η ένταξη της ιστορικής συνοικίας στο πρόγραμμα KAIRÓS είναι μια σημαντική εξέλιξη που θα συμβάλει στη διακρατική ανταλλαγή εμπειριών και εμβάθυνση γνώσεων.
Το πρόγραμμα σηματοδοτεί μια καινοτόμα διαδικασία παρεμβάσεων και αστικού σχεδιασμού που θα βοηθήσει στη διαχείριση και αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών με βασικό στόχο να βρεθούν βιώσιμα μέσα για την αποκατάσταση και αναζωογόνηση αυτών των εμβληματικών περιοχών, που είναι φορείς πολύτιμης πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Τελικός στόχος του προγράμματος, όπως άλλωστε και του Συλλόγου, είναι να υποστηριχτεί η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ο κ. Χούπας τονίζει ότι είναι πολύ σημαντική υπόθεση στο εν λόγω δίκτυο η συνεργασία μεταξύ φορέων της περιοχής και κοινωνικών ομάδων, ώστε να μετατρέψουν από κοινού την αδυναμία χώρων σαν την περιοχή της Αγίας Τριάδας σε ευκαιρία για ένταξη και τουριστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο να είναι ο συντονιστής των φορέων και προσώπων που ζουν και που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά της Αγίας Τριάδας.