Καμία πολιτική διάθεση να δώσει λύση στο κρίσιμο ζήτημα του αποδεκατισμού του προσωπικού της ΔΕΥΑΗ που αποδομεί τους όρους λειτουργίας της, δεν φάνηκε διατεθειμένος να δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Π.Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ηγουμενίδη, δήλωσε «εξαιρετικά επιφυλακτικός» στις προσλήψεις νέου προσωπικού, νομιμοποιώντας ουσιαστικά το απαράδεκτο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της δημοτικής επιχείρησης όπου είκοσι ένα άτομα που βρίσκονται σε καθεστώς σύνταξης, αναγκάζονται να δουλεύουν κανονικά σε επιτελικές θέσεις στην υπηρεσία.
Το όλο θέμα ανέδειξε η «Π» με σχετικό ρεπορτάζ, με το οποίο παρουσίασε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία. Όπως προκύπτει, με το ένα πόδι στη σύνταξη και με το άλλο πόδι στην υπηρεσία βρίσκονται είκοσι ένα συνολικά εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΗ , που αν και έχουν πάρει τη σύνταξη τους εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη δημοτική επιχείρηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που δεκάδες νέοι άνθρωποι με εξαιρετικές σπουδές όρεξη και ανάγκη για δουλειά, βρίσκονται σε δραματικό αδιέξοδο για το επαγγελματικό τους μέλλον που τους στρέφει είτε στο εξωτερικό, είτε τους αναγκάζει να στρέψουν σε άλλη επαγγελματική κατεύθυνση για να μπορέσουν να ζήσουν.
Στην πρωτολογία του ο κ.Ν. Ηγουμενίδης παρουσίασε αναλυτικά τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η επιχείρηση τονίζοντας ότι «το 2010 η ΔΕΥΑΗ είχε 239 άτομα, σήμερα υπηρετούν 129. Οι τρεις από αυτούς είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τον ΟΑΕΔ και ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού της ΔΕΥΑ είναι 55 χρόνια. Από τους 126 που είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι 19 είναι υπό συνταξιοδότηση και παραμένουν στην υπηρεσία, μόνο γιατί η αποχώρησή τους –που θα μπορούσε να γίνει και αύριο το πρωί- θα σημάνει την κατάρρευση ουσιαστικά της λειτουργίας της υπηρεσίας».
Ο βουλευτής μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά το υπόμνημα του Συλλόγου Εργαζομένων και της ίδιας της ΔΕΥΑ με τις ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό.
Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «η κατάσταση που περιέγραψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηγουμενίδης σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη επιχείρηση είναι ακριβής. Επί του παρόντος το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με μετακινήσεις υπαλλήλων εντός του Δήμου και φορέων του Δήμου ή με αποσπάσεις και μετατάξεις από άλλη δημοτική επιχείρηση, ύστερα από αίτηση των ίδιων των εργαζομένων.
Θεωρώ απόλυτη ανάγκη να υπάρξει συνολική ρύθμιση και όχι αποσπασματικές λύσεις που να αφορούν μία ή δύο συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαστε σε διάλογο με την ΚΕΔΕ, καθώς και με το σύνολο των ΔΕΥΑ και τον σχετικό σύνδεσμο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ».
Παράλληλα, ο βουλευτής έθεσε στον υπουργό το ζήτημα των οφειλών της ΔΕΥΑ τονίζοντας ότι στο παρελθόν η ΔΕΥΑ Ηρακλείου έκανε ένα δάνειο 18 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει έργα στο Ηράκλειο. Είναι έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στο Ηράκλειο. Από αυτό το χρέος των 18 εκατομμυρίων ευρώ πλήρωσε ήδη τα 11 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή γύρω στο 30% με 40%, 7 εκατομμύρια ευρώ, είναι το χρέος της. Με τα πανωτόκια και τα υπόλοιπα το σύνολό της σήμερα ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ».
Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο θέμα των οφειλών περιοριζόμενος να σχολιάσει ότι «έχουμε μια συνολική πολιτική, η οποία αφορά τις ΔΕΥΑ και σχετίζεται με τις χρηματοδοτήσεις έργων ύδρευσης, όπως το συγκεκριμένο στο Ηράκλειο, αλλά και με προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με το οποίο επιδιώκουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στις ΔΕΥΑ, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό και το ενεργειακό κόστος αυτών των επιχειρήσεων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος».