Ήταν σχεδόν αναμενόμενη ως ενέργεια, όμως πλέον γίνεται και επίσημα, αφού εγκρίθηκε από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου.
Ο λόγος για το «πάγωμα» των δημοτικών τελών για το έτος 2021, την οποία και αναμένεται να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η αρμόδια αντιδήμαρχος Μαρία Καναβάκη, μετά και τη σχετική απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία. Με βάση την διαδικασία, η εισήγηση θα τεθεί υπόψη των Δημοτικών Συμβούλων σε επερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια εφόσον υπάρξει έγκριση της, θα κοινοποιηθεί προς τη ΔΕΗ, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Αναφέρεται ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής, προτείνεται να παραμείνουν αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη για όλες τις κατηγορίες, είτε πρόκειται για επαγγελματίες, είτε για ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ισχύοντα τέλη, στην πρώτη γενική κατηγορία οικιακών παροχών σε όλο το Δήμο Ηρακλείου η τιμή του γενικού συντελεστή είναι 0,66 ευρώ. Στη δεύτερη γενική κατηγορία στην οποία εμπίπτουν μεταξύ άλλων δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα ο γενικός συντελεστής είναι 1 ευρώ ενώ στην τρίτη γενική κατηγορία για επαγγελματικές παροχές εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου ο συντελεστής προσδιορίζεται στα 2,59 ευρώ.
Ειδικότερα για την κατηγορία των επαγγελματικών παροχών φαίνεται πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή, καθώς αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και ειδικότερα την ερχόμενη Τρίτη, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Αντιδημάρχου Μαρίας Καναβάκη με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων εστίασης αναφορικά με το ύψος των τελών κοινόχρηστων χώρων. Στη συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται να μπουν επί τάπητος πάρα πολλά ζητήματα, αφού οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης δηλώνουν ότι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, ενώ οι περισσότεροι τονίζουν πως είναι ένα βήμα πριν από το να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους, αφού πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί που προκύπτουν από τα μέτρα περιορισμού για την εξάπλωση του κοροναϊού, έχουν δημιουργήσει ένα διαφορετικό οικονομικό μίγμα για την πόλη και όχι μόνο, αφού μοιραία μεταβάλουν προς το χειρότερο τους τζίρους και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όπως προκύπτει πάντως από τις εξελίξεις, φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσει να επιτευχθεί μια πρόσθετη μείωση τελών για τους επαγγελματίες, αφού ήδη τα τέλη της γενικής τρίτης κατηγορίας βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Αρχή, ήδη σε συνεννόηση τόσο με την Κεντρική Ένωση Δήμων, όσο όμως και με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο, είχε αποφασίσει την απαλλαγή των πληττόμενων επιχειρήσεων που βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργίας από τα δημοτικά τέλη. Υπενθυμίζεται επίσης ότι κατά την περυσινή χρονιά η Δημοτική Αρχή είχε αποφασίσει τη μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2020, οπότε τη φετινή χρονιά θεωρείται λογικό πως δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αύξηση, αλλά ούτε όμως και για πρόσθετη μείωση των τελών.
