Η Κρήτη αποχαιρέτησε χθες τον αντιστασιακό Δημοσθένη Ραπτόπουλο, η εξόδιος ακολουθία του οποίου έγινε στην Παναγίτσα Μασταμπά. Τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν με συγκίνηση και θλίψη τον εκλιπόντα.
Επικήδειο εκφώνησε το στέλεχος και δημοτικός σύμβουλος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας κ. Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος στις αρχές της δεκαετίας του 1950 εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής. Οι μηχανικοί της γενιάς του δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ήταν όμως παραγωγικοί χάρη στην ύπαρξη πλήθους καλά εκπαιδευμένου βοηθητικού τεχνικού προσωπικού: σχεδιαστές και, κυρίως, σχεδιάστριες, εμπειροτέχνες τοπογράφοι και άλλοι.
Όπως μου είχε πει ο ίδιος, υπήρξε εποχή, κατά την οποία στο γραφείο του της οδού πατρός Αντωνίου εργάζονταν 22 υπάλληλοι. Οι μελέτες του, τοπογραφικά, οδοποιία, πραγματογνωμοσύνες, χαρακτηρίζονται από πληρότητα, σαφήνεια και υψηλή ποιότητα. Καθώς οι δουλειές πήγαν τα πρώτα χρόνια καλά, γρήγορα αγόρασε αυτοκίνητο.
Όπως μου είχε πει, ήταν ένα από τα 19 Ι. Χ. που κυκλοφορούσαν τότε στο Ηράκλειο! Ο Δημοσθένης Ραπτόπουλος υπήρξε δάσκαλος για πολλούς νέους τοπογράφους, που συνεργάστηκαν μαζί του ενώ στο γραφείο του φιλοξένησε, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, στην αρχή της σταδιοδρομίας τους, μέχρι ν’ αποκτήσουν την ευχέρεια ν’ ανοίξουν δικό τους γραφείο.
Η συμβολή του ήταν πολύτιμη, επειδή ήξερε την Κρήτη σπιθαμή προς σπιθαμή και επειδή είχε ενδιαφέρον και άποψη για τα θέματα που σχετίζονταν με την ανάπτυξη του τόπου. Ήταν δική του η πρόταση να συντάξομε ένα 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης για καθέναν από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου».
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου με ανακοίνωσή της αποχαιρετά τον Δημοσθένη Ραπτόπουλο, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «την περίοδο 1975-1978 μετά την δικτατορία είχε εκλεγεί στην Δ.Ε. του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης όπου χάρη στην επιστημονική του κατάρτιση η προσφορά του ήταν σημαντική.
Εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του τεχνικό γραφείο με πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση μελετών δημοσίων έργων. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα του είναι η μελέτη της σήραγγας του Βραχασίου η πρώτη σήραγγα εθνικής οδοποιίας που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα.
Τον χαρακτήριζαν η πηγαία ευγένεια, η φιλικότητα, η εντιμότητα, η εργατικότητα και το πάθος για προσφορά των γνώσεών του, όπως παραδέχονται όλοι όσοι τον γνώριζαν μέσα από την επαγγελματική συνεργασία μαζί του. Ήταν άνθρωπος διακριτικός και διακρινόταν για την συγκρότηση, τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά του.
Η απουσία του θα είναι μεγάλη για όλους όσοι τον γνώριζαν».
Αντίστοιχα, η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου με ανακοίνωσή της τονίζει ότι «έφυγε ένας εκφραστής της περηφάνειας του λαού μας. Ένας μαχητής στον διαρκή αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας.
Ένας συνεπής αγωνιστής της διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Ένας όρθιος Βιαννίτης, Κρητικός, Έλληνας και πολίτης του κόσμου.
Κι εμείς όλο κι ορφανεύουμε σ’ έναν κόσμο ρευστότητας, σύγχυσης και ιστορικού αναθεωρητισμού. Αποχαιρετούμε τον Δημοσθένη Ραπτόπουλο με οδύνη και άφατη θλίψη. Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε ανυποχώρητα τον αγώνα μας για μνήμη και δικαιοσύνη!».