Μπλόκο και στα σκουπίδια

Μια έκρυθμη κατάσταση τόσο στον Δήμο Ηρακλείου, όσο όμως και σε άλλους δήμους της περιφέρειας Κρήτης δημιουργούν οι εκδικάσεις των υποθέσεων επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει εργαζόμενοι με συμβάσεις ΟΑΕΔ και Covid κι έγιναν την Παρασκευή.

Οι αιτιάσεις των συνηγόρων για παράταση εκδίκασης των υποθέσεων ως και το τέλος του έτους, με την ελπίδα πως θα μπορέσει να μεσολαβήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, έπεσαν στο κενό, οπότε και πλέον αναμένονται οι αποφάσεις των δικαστικών αρχών, που προβλέπεται να εκδοθούν εντός δύο μηνών. Μέχρι τότε βέβαια τυπικά οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, κάποιοι από τους συμβασιούχους, καλούνται μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας να καταθέσουν σχετικό έγγραφο υπόμνημα, στο πλαίσιο του οποίου να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και να επιχειρούν να πείσουν τους δικαστές για το ότι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Την ίδια ώρα πάντως οι εξελίξεις έχουν ήδη προκαλέσει ασφυξία στον Δήμο Ηρακλείου, καθώς μετά και τις κινητοποιήσεις από ομάδα εργαζόμενων, οι οποίοι έκλεισαν τον δρόμο προς το αμαξοστάσιο του Δήμου, στην ουσία η αποκομιδή για το Σαββατοκύριακο είχε «μπλοκαριστεί».

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο 
για τις εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων
Οι εικόνες τόσο στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όσο και στα προάστια ήταν αποκαρδιωτικές, αλλά και δηλωτικές μιας κατάστασης που πιθανά να παγιωθεί σε μεγάλο βαθμό, αν οι εργαζόμενοι απομακρυνθούν από τις θέσεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους, το πλήγμα τόσο στο Δήμο Ηρακλείου, όσο και στους υπόλοιπους δήμους θα είναι τεράστιο, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας στον οποίο και απασχολούνται οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως μόνο στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου, εργάζονται 206 άνθρωποι με συμβάσεις.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως τα θέματα προκύπτουν μόνο στην καθαριότητα, αλλά υπάρχουν παράλληλα και σε άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων η υπηρεσία πρασίνου, η πολεοδομία και η τεχνική υπηρεσία.

Το ερώτημα ωστόσο που ανακύπτει από το συγκεκριμένο γεγονός είναι γιατί εφόσον το πρόβλημα είναι πάγιο και γνωστό σε όλους, δεν έχουν δρομολογηθεί σχετικές λύσεις στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του; Και γιατί οι δήμοι, οι περιφέρειες και το κράτος δεν έχουν βρει μια κοινή γραμμή πλεύσης ώστε και να αντιμετωπιστεί η «ομηρεία», αλλά και να λειτουργούν σωστά οι δημοτικές υπηρεσίες;

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο για τις εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων
Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο

Ανεξάρτητα πάντως από τα ερωτήματα που μπορεί να προκύπτουν κι ασφαλώς είναι πολύ περισσότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας και Εργατοτεχνιτών του Δήμου Ηρακλείου μαζί με άλλους συλλόγους απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους, συμβασιούχους και μόνιμους, στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση που πραγματοποιείται σήμερα στις 5.00 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, οι πέντε δικαστές που είχαν αναλάβει τις υποθέσεις τις εκδίκασαν ως ξεχωριστές. Την ίδια ώρα, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου δηλώνει ότι στηρίζει τα αιτήματα των συμβασιούχων της καθαριότητας και καταγγέλλουν την «απαράδεκτη και ντροπιαστική» στάση της δημοτικής αρχής Ηρακλείου, όπως τη χαρακτηρίζουν.