Λίγο πριν την εκπνοή της χρονιάς ο Δήμος Χερσονήσου «κόβει παρτίδες» από τον ΕΣΔΑΚ καθώς με έγγραφο που πρόκειται να αποσταλεί σήμερα, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα στείλει εκπρόσωπό του για να συμμετέχει στην ανάδειξη της νέας διοίκησης που πρόκειται να συγκροτηθεί. Αυτό αποκαλύπτει με δηλώσεις του στην «Π» ο δήμαρχος Χερσονήσου κ. Γ.Σέγκος, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να δώσει τη μάχη του με σκοπό τη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, που αποτελεί πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα όπως εξηγεί ο δήμαρχος, «σήμερα πρόκειται να στείλω ένα έγγραφο στη διοίκηση του ΕΣΔΑΚ, με το οποίο θα εξηγώ ότι δεν θα συμμετέχω στις διαδικασίες ανάδειξης νέας διοίκησης του που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Ο ίδιος τονίζει ότι ο Δήμος Χερσονήσου έχει ήδη από το παρελθόν πάρει απόφαση να αποχωρήσει από τον ΕΣΔΑΚ και να παραμένει στον ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας η οποία έχει γίνει ΦΕΚ». Ο δήμαρχος εξηγεί ότι σήμερα ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας, είναι ένας συγκροτημένος φορέας που έχει όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στην περιοχή, γεγονός που με κανένα τρόπο δεν δικαιολογεί την διάλυση του ή την κατάργησή του μέσα από την ενσωμάτωσή του σε έναν άλλο φορέα…
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει τυπικά τουλάχιστον η προθεσμία που έχουν οι Δήμοι προκειμένου να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στη γενική συνέλευση του ΕΣΔΑΚ που πρόκειται να συγκληθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του νέου έτους για να εκλέξει νέα διοίκηση.
Όλα αυτά ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μετέωρη κατάσταση το πιο κρίσιμο ζήτημα που δεν έχει απαντηθεί, δηλαδή πόσοι θα είναι τελικά οι φορείς διαχείρισης που θα λειτουργήσουν στην Κρήτη. Το όλο θέμα εξακολουθεί να διχάζει το Υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που όπως προκύπτει, αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να εγείρονται μείζονα ζητήματα για την τελική σύνθεση των φορέων που θα έχουν την ευθύνη των έργων διαχείρισης αποβλήτων, στο νησί. Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κρήτης έχει υιοθετήσει την τοποθέτηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όπως αυτή διατυπώνεται μέσα από τη διαπιστωτική πράξη που έχει εκδώσει, προτείνοντας τη δημιουργία δύο φορέων (ΦΟΔΣΑ) σε όλη την Κρήτη. Μάλιστα όπως τονίζεται η επίμαχη απόφαση, σε καμία περίπτωση δεν κλονίζεται από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ακολούθησαν στη συνέχεια, οι οποίες στην πράξη δεν την επηρεάζουν.
Το γεγονός ότι η τελική σύνθεση των νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων παραμένουν ερωτηματικό για το νησί, εγείρει ζητήματα και σε ότι αφορά στη δρομολόγηση έργων διαχείρισης των απορριμμάτων, και κυρίως την τιμολογιακή πολιτική των σκουπιδιών που για να διαμορφωθεί πρέπει πρώτα να πρώτα να ξεκαθαριστούν τα γεωγραφικά όρια των νέων ΦΟΔΣΑ και ο ακριβής αριθμός των Δήμων που τελικά θα τους συγκροτούν.