Από το Κάρντιφ στην Κρήτη με ποδήλατο ο Julian Templeton

«Μια ζωή που αξίζει να ζήσω» ήταν η σκέψη που έφερε τα πάνω κάτω στην κοσμοθεωρία του Julian Templeton. Ο Julian είναι 29 ετών και κατάγεται από το Κάρντιφ (Cardiff), πρωτεύουσα της Ουαλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιχειρώντας να ταξιδέψει σε 28 χώρες με ένα ποδήλατο, πέρασε και από την Κρήτη και αποκάλυψε στην «Π» την ιδιαίτερη εμπειρία του. Ήταν κυβερνητικός αξιωματούχος σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης σε ένα περιφερειακό κυβερνητικό τμήμα προτού παραιτηθεί για να ξεκινήσει αυτή την περιπέτεια.

Το άγχος, η κατάθλιψη και η μοναξιά στη δουλειά και την προσωπική ζωή του, καθώς εργαζόταν μακριά από την οικογένεια και τους φίλους του, τον οδήγησαν να πραγματοποιήσει μια σημαντική αλλαγή ζωής, διαφεύγοντας από την καθημερινή ρουτίνα πίσω από ένα γραφείο και έναν υπολογιστή, ζώντας τη στιγμή τώρα, χωρίς να ανησυχεί για το παρελθόν ή το μέλλον.

Συναντήθηκε με ανθρώπους όλων των υποβάθρων και συνομίλησαν για τη ζωή, την περιπέτεια, τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα της εκάστοτε χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, βλέποντας νέους τόπους και ζώντας νέες εμπειρίες, ο εγκέφαλός του διεγείρεται καθημερινά από αυτά για τα οποία ονομάζει «the high of life».

Επίσης, επεσήμανε τους λόγους που επέλεξε την Κρήτη για να ποδηλατήσει και αναφέρθηκε στην εφαρμογή Warmshowers, στην οποία ποδηλάτες από όλο τον κόσμο δίνουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν άλλους ποδηλάτες.

Τον συναντήσαμε και η κουβέντα μας έχει ως εξής:

-Σε πόσες χώρες έχετε ποδηλατήσει; Πόσα χιλιόμετρα έχετε ταξιδέψει μέχρι στιγμής;

-Έχω ποδηλατήσει σε πολλές βόρειες ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία).

Η Ελλάδα είναι η 18η από τις 28 χώρες από το ταξίδι μου με το ποδήλατο στην Ευρώπη, ξεκινώντας και τελειώνοντας στο σπίτι μου στο Κάρντιφ.

Μέχρι στιγμής εκτιμώ ότι είχα ποδηλατήσει 10.000 χιλιόμετρα χωρίς βηματόμετρο και ως εκ τούτου μη μέτρηση / καταγραφή της απόστασης. Το βάρος του ποδηλάτου σήμερα να είναι…50 κιλά.

-Γιατί επιλέξατε να ποδηλατήσετε στην Ελλάδα και ειδικά στην Κρήτη;

Ενθουσιασμένος με την Κρήτη ο  Julian Templeton
Ενθουσιασμένος με την Κρήτη ο Julian Templeton

-Έφτασα στην Ελλάδα στις 19 Νοεμβρίου, σκέφτηκα να μείνω εδώ μέχρι τον Μάρτιο. Επομένως, έψαξα για την πιο ζεστή τοποθεσία στην Ελλάδα και είδα την Κρήτη, έτσι είμαι εδώ, κυνηγώντας τη ζεστασιά!

Πρώτα έφτασα στα Χανιά από τον Πειραιά, έμεινα μια εβδομάδα για να κάνω ένα σωστό διάλειμμα από την ασταμάτητη ποδηλασία που είχα κάνει μέχρι τότε. Έπειτα πήγα στον Μπάλο.

Από εκεί προσπαθούσα να ποδηλατήσω στη δυτική ακτή, αλλά μια καταιγίδα με έκανε να επιστρέψω για να καταφύγω σε ξενώνα στην Κίσσαμο. Την επόμενη μέρα στην Παλαιόχωρα έκανα 5 διανυκτερεύσεις στο κάμπινγκ.

Στη Γαύδο νόμιζα ότι θα μείνω για λίγες μόνο νύχτες, αλλά κατέληξα να μείνω 2 εβδομάδες(!).

Κάθησα ανάμεσα στα Βατσιανά και στην Τρυπητή, στη συνέχεια 2 νύχτες στον φάρο και έπειτα αρκετές νύχτες στην παραλία Σαρακίνικο, πριν βρω καταφύγιο στο διαμέρισμα ενός Αμερικανικού άνδρα.

Φιλοξενήθηκα από μια ντόπια γυναίκα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Στα Σφακιά έμεινα μια νύχτα πριν ποδηλατήσω για τον Πλακιά, κατά τη διάρκεια της οποίας βίωσα τις χειρότερες καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και την Κρήτη με δυνατή βροχή, χαλάζι, ισχυρούς ανέμους που με ανάγκασαν να σταματήσω.

Τελικά μια βροντή και μια αστραπή ξέσπασε πάνω μου! Από τον Πλακιά ποδηλάτησα μέχρι τα Μάταλα. Από τα Μάταλα στο Ηράκλειο, όπου έμεινα 5 νύχτες σε ιδιώτη, μέσω της πλατφόρμας “warmshowers.org”.

Από το Ηράκλειο μέχρι το Ρέθυμνο μέσω μιας εκπληκτικής ορεινής διαδρομής και από εκεί πίσω στα Χανιά για Πειραιά. Έπειτα θα κατευθυνθώ δυτικά γύρω από την Πελοπόννησο και μετά κατά μήκος της δυτικής ακτής της Ελλάδας για να συνεχίσω το ταξίδι μου.

‘’Αν η Κρήτη και η Ελλάδα στο σύνολό της προωθηθούν και γίνουν πιο φιλικές προς την ποδηλασία, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι επισκέπτες στο μέλλον’’.

 

-Που μένατε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας;

-Κάμπινγκ στη σκηνή μου, σε ξενώνες, σε καταλύματα .

Έχω φιλοξενηθεί από 3 άτομα: ένας Αμερικανός τουρίστας στη Γαύδο που με αφήνει να μείνω στο ενοικιαζόμενο διαμέρισμά του μαζί του για να καταφύγουμε από μια καταιγίδα, μια τοπική γυναίκα στη Γαύδο για να προστατεύσουμε από μια άλλη καταιγίδα και τρίτον στο Ηράκλειο στον warmshower Νίκο Σαββάκη.

 -Υπάρχουν αρκετά σπίτια από την Κρήτη μέσω της εφαρμογής ‘’warmshower’’;

-Υπάρχουν 11 warmshower στην Κρήτη, εκ των οποίων 6 βρίσκονται στο Ηράκλειο. Δεν είναι πάντα εγγυημένο ότι οι άνθρωποι θα απαντήσουν ή θα μπορούν να φιλοξενήσουν.

Η συνολική μου εμπειρία μέσω της χρήσης της πλατφόρμας είναι καταπληκτική, μπορώ να συναντηθώ και να μείνω με ευγενικούς και γενναιόδωρους οικοδεσπότες από τις περισσότερες χώρες που έχω ταξιδέψει.

Ωστόσο, η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν πολλούς οικοδεσπότες, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό είναι κατανοητό, καθώς δεν είναι τόσο φιλική χώρα προς το ποδήλατο, όσο χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία, όπου οι ποδηλατικές υποδομές ενσωματώνονται στον δημόσιο προγραμματισμό, χρηματοδοτούνται και προωθούνται αρκετά.

Αυτό δεν συμβαίνει εδώ, αλλά νομίζω ότι αν η Κρήτη και η Ελλάδα στο σύνολό της προωθήσουν και γίνουν πιο φιλικές προς την ποδηλασία, σίγουρα θα υπάρξουν περισσότεροι επισκέπτες στο μέλλον.

Είναι πολύ περίεργο για ‘μένα, καθώς η Ελλάδα έχει τέλειο κλίμα για το ποδήλατο. Πολλές πόλεις είναι γεμάτες αυτοκίνητα.

-Οι δρόμοι της Κρήτης σάς δυσκόλεψαν στην ποδηλασία;

-Ένα πράγμα που αισθάνθηκα στην πρώτη ποδηλασία στην Κρήτη ήταν ότι οι οδηγοί είναι περισσότερο φιλικοί και συνειδητοποιούμενοι προς την ποδηλασία από αυτούς που είχα βιώσει στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς ποδηλάτησα από τη Ν. Μακεδονία στην Αθήνα μέσω της ανατολικής ακτής.

Υπάρχουν σίγουροι δρόμοι και εδάφη με προκλήσεις. Υπάρχουν πολύ λίγα μονοπάτια ποδηλασίας στην Ελλάδα και την Κρήτη.

Ποδηλατώ κυρίως κοντά στη λευκή γραμμή, αλλά μερικές φορές πρέπει να πάω στον δρόμο για να αποφύγω τα χαντάκια ή τα αυτοκίνητα που σταθμεύουν σε ακατάλληλα μέρη (κάτι που πραγματικά δεν μου αρέσει σε όλη την Ευρώπη).

 

 -Αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό για τέτοιου είδους ποδηλασία;

-Υπάρχουν αρκετοί ποδηλάτες όπως εγώ κατά τους θερμότερους μήνες και λιγότεροι τους πιο κρύους μήνες.

Νομίζω ότι η Κρήτη είναι περισσότερο δημοφιλής για τον ποδηλατικό τουρισμό, που οι άνθρωποι ταξιδεύουν κρατώντας τα ποδήλατά τους ή ενοικιάζουν ποδήλατα και κάνουν συγκεκριμένες διαδρομές, καθώς οι κύριοι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση και υπάρχει εκπληκτικό τοπίο.

 

-Τι ήταν αυτό που σας εντυπωσίασε στην Κρήτη;

-Η ποικιλία της υπαίθρου και του τοπίου. Όταν έφτασα δεν υπήρχε χιόνι στα Λευκά Όρη, πράγμα που με έκανε να γελάσω με το όνομα, αλλά στη συνέχεια, όταν ήμουν στη Γαύδο μπόρεσα να καταλάβω γιατί ονομάζονταν ως τέτοια μετά τα πρώτα χιόνια.

Η Ελλάδα και η Κρήτη είναι μακράν το πιο διαφορετικό τοπίο που έχουν δει τα μάτια μου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου μέχρι στιγμής. Τα βουνά είναι τόσο όμορφα όσο και προκλητικά για ποδηλασία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν έβλεπαν ένα φορτωμένο ποδήλατο όπως το δικό μου, είχαν περίεργες εκφράσεις, που μετατρέπονται σε χαμόγελα, μπράβο, συγχαρητήρια και με ενθάρρυναν όταν καταλάβαιναν τι κάνω.

Στη Γαύδο ένιωθα σαν μέρος της μικρής κοινωνίας μετά από λίγο. Η διαμονή μου στου Νίκου ήταν επίσης ξεχωριστή, καθώς ήταν σε θέση να με φιλοξενήσει γενναιόδωρα σε ιδιωτικό κατάλυμα, να μου κάνει το τραπέζι και να απολαύσουμε τη ζωντανή παραδοσιακή κρητική μουσική.

Η φιλοξενία και η συζήτηση με τους ντόπιους μού επέτρεψαν να δω μια πιο αυθεντική πλευρά της Κρήτης, πράγμα που απολαμβάνω πολύ όταν ταξιδεύω. Ο πολιτισμός και η ιστορία έπειτα.

Είμαι πολύ γοητευμένος από την αρχαία ιστορία, τα αρχαιολογικά μνημεία και τα ευρήματα. Αυτή τη στιγμή διαβάζω την Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου που με οδήγησαν να μάθω για την ελληνική μυθολογία σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη.