Από το Ηράκλειο αρχίζει το ταξίδι της η πρώτη ελληνική εταιρία βιώσιμης κινητικότητας Fliip

Η πρώτη ελληνική εταιρία ηλεκτροκίνητων πατινιών, επιλέγει την πόλη του Ηρακλείου για να «λανσάρει» μια νέα, εναλλακτική και καθαρή ιδέα μετακίνησης. 

Πατίνι στο κέντρο της πόλης στα 37 ενώ κινείσαι με μηχανάκι και ξέρεις το Ηράκλειο καλύτερα από την παλάμη σου;

Και όμως ναι! Ομολογώ ότι η πρόταση του Γιάννη και της  FLİİP, της μοναδικής ελληνικής εταιρίας που ενοικιάζει ηλεκτροκίνητα πατίνια πόλης μέσω εφαρμογής σε κινητό, αρχικά δεν ακούστηκε δελεαστική. Γιατί άλλωστε να πάρεις ένα πατίνι όταν έχεις ένα μηχανάκι;

Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τρία λεπτά για να πιεστώ πόσο όμορφη ήταν η πρόταση, ούτε και πάνω από πέντε για να αντιληφθώ πως η πόλη στην οποία έχω μεγαλώσει, είναι εντελώς διαφορετική πάνω σε πατίνι. Έχοντας αντίστοιχα πατίνια ως παιδί, δεν χρειάστηκαν πολλές λεπτομέρειες για να αρχίσω τις … σβούρες.

Κατέβασα την εφαρμογή από το κινητό μου τηλέφωνο, σκάναρα το QR Code του πατινιού, κι έφυγα! Τόσο απλά. Και τόσο όμορφα. Η βόλτα ως τα νεώρια υπήρξε μοναδική. Άλλη οπτική, άλλη αίσθηση, άλλη αντίληψη πόλης γενικώς. Σκέφτηκα τους επισκέπτες… αν εγώ αντιλαμβάνομαι την πόλη τόσο διαφορετικά, πώς θα την βλέπουν οι τουρίστες της; Επίσης σκέφτηκα πως εκεί που πηγαίνει αθόρυβα το πατίνι, δεν μπορώ να πάω ποτέ με δύο ρόδες αφού πλέον υπάρχουν πεζόδρομοι.

Μετά την βόλτα, ήθελα λίγο ακόμα. Και πρέπει να πω ότι το βράδυ που έβλεπα νεαρούς να κινούνται με τα πορτοκαλί FLİİP  ζήλεψα λίγο παραπάνω.

Τι είναι όμως το FLİİP

To FLİİP είναι μια ιδέα του Γιάννη Λέλη, για βιώσιμη κινητικότητα σε μεγάλες πόλεις, που αρχίζει για όλη την Ελλάδα με πρώτη πόλη το Ηράκλειο. Η πρώτη ελληνική εταιρία ηλεκτροκίνητων πατινιών, επιλέγει την πόλη του Ηρακλείου για να «λανσάρει» μια νέα, εναλλακτική και καθαρή ιδέα μετακίνησης.

Ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Σωτήρης, ο Πέτρος, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα και μια ομάδα νέων ανθρώπων με πολύ κόπο υλοποίησαν ένα πολύπλοκο και υψηλής τεχνογνωσίας project. Σε αντίθεση με πρακτικές του εξωτερικού, θέλει ανθρώπους στο κέντρο που εξυπηρετούν και χαμογελούν, φροντίζουν ώστε τα πατίνια να είναι πάντα ασφαλή, να μην εμποδίζουν και είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσουν.

«Με την Κατερίνα κινούμαστε πολύ στο εξωτερικό και πάντα αναζητούσαμε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερα σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο» αναφέρει ο Γιάννης, εξηγώντας ότι ένα χρόνο πριν δεν υπήρχε πουθενά μια αντίστοιχη επιλογή. Έτσι δημιουργήθηκε το FLİİP . Μια ιδέα για ένα οικολογικό και στιβαρό πατίνι μεγάλου μεγέθους, με σύστημα eABS, ανάρτηση, αυτονομία 50 χιλιομέτρωνκαι την άνεση της απλότητας. Ήδη τα πατίνια FLİİP βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο Ηράκλειο. Κατεβάζεις την εφαρμογή FLİİP.me ακολουθείς τις οδηγίες και είσαι έτοιμος για τρελές βόλτες στην πόλη!

Κι αν κάποιοι πιστεύουν πως ένας άνθρωπος χωρίς μυαλό «παράτησε» πενήντα πατίνια στην πόλη, κάνουν μεγάλο λάθος. Στην καρδιά κάθε FLİİP υπάρχει ένας ηλεκτρονικός εγκέφαλος, εξελιγμένο σύστημα GPS και ειδικό αντικλεπτικό σύστημα ασφαλείας. Η εταιρία γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε πατίνι, ποιος προσπαθεί να το μετακινήσει και για πού, ενώ εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε προσπάθεια δολιοφθοράς ή κλοπής, το πατίνι κλειδώνει αυτόματα και παύει να λειτουργεί.

Στο Ηράκλειο

Εκτός από τον Γιάννη, στο Ηράκλειο την ευθύνη για τη λειτουργία και έλεγχο της νέας μόδας έχει ο Γιώργος Σφακιανάκης. Ιθύνων νους και υπεύθυνος για όλα. Η εταιρία διαθέτει φυσικό κατάστημα, υπεύθυνους στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και 24ώρη υποστήριξη για οτιδήποτε χρειαστεί.

Τα πατίνια ξεκινούν την πορεία τους από το Ηράκλειο, καθώς στο Ηράκλειο κρίθηκε ότι μπορούν να εξυπηρετήσουν  με πολλούς τρόπους και να καλύψουν ανάγκες εξερεύνησης της πόλης που δεν δίνονται με άλλο μέσο τόσο γρήγορα και άμεσα, λόγω της πεζοδρόμησης του κέντρου.

Οι υπεύθυνοι του FLİİP ήδη έχουν απευθυνθεί στις τοπικές αρχές του Ηρακλείου για να οργανωθεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο χρήσης τους στην καρδιά της πόλης και όχι μόνο, με την ελπίδα ότι το FLİİP θα γίνει η νέα ελληνική τάση βιώσιμης κινητικότητας.

Ήδη πάντως στις πρώτες ημέρες λειτουργίας της προσπάθειας φαίνεται πως υπάρχει τεράστια αποδοχή.