Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» μετρά 13 χρόνια ζωής
Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» μετρά 13 χρόνια ζωής

Πριν λίγο καιρό συγκίνησε το κοινό με τη διασκευή του τραγουδιού «Το όνομά μου είναι το δικό σου» του Σπύρου Γραμμένου που μιλά για τις γυναικοκτονίες.

Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» δεν είναι, όμως, κάτι νέο, δημιουργήθηκε στο 11ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου πριν από περίπου 13 χρόνια.

Για την πορεία του μιλά στην «Π» η φιλόλογος του σχολείου, κ. Ξένια Περακάκη. «Η αλήθεια είναι πως, όταν βρέθηκα στο 11ο λύκειο και ξεκίνησα το εγχείρημα, δε φανταζόμουν ούτε τη διάρκεια που θα είχε ούτε τις συγκινήσεις που θα μου πρόσφερε.

Η αρχική ιδέα ήταν να αξιοποιήσω τα παιδιά του σχολείου που ξέρουν μουσική, για να γίνουν πιο ελκυστικές οι σχολικές εκδηλώσεις –πράγμα δύσκολο σε ένα μεγάλο σχολείο. Αφού, λοιπόν, πειραματίστηκα λίγο, από το Μάρτη του 2009 κατέληξα σε ένα σχήμα σχετικά σταθερό που πλαισιώνει μουσικά όλες τις επετειακές εκδηλώσεις. Το ονομάσαμε «11 & κάτι» την επόμενη χρονιά.»

Στην αρχή οι εμφανίσεις ήταν μόνο στο σχολείο – επέτειοι και αποφοίτηση ή συναυλία τις Απόκριες ή τα Χριστούγεννα. Από το καλοκαίρι του 2013, το σχήμα άρχισε να συνεργάζεται με διάφορους φορείς και να βγαίνει έξω. Κάθε καλοκαίρι συμμετείχε σε μία ή δύο συναυλίες, μόνοι ή μαζί με άλλους –πολύ συχνά στο πάρκο Γεωργιάδη.

Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» μετρά 13 χρόνια ζωής
Το Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου (ΚΕΣΑΝ), η Περιφέρεια Κρήτης, το Europe Direct of Crete, η Ένωση Γονέων του Δήμου Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ηλιούπολης, το ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη» είναι μερικοί από τους φορείς που έχουν φιλοξενήσει το σχήμα στις εκδηλώσεις τους ή το έχουν στηρίξει στις δράσεις του. Το σχολείο έχει διοργανώσει συναυλίες στήριξης για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης, τους πρόσφυγες, για τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν παιδιά από όλες τις τάξεις του λυκείου, αλλά –πολλές φορές, κυρίως στις εξωσχολικές δράσεις- και απόφοιτοι, που έρχονται για να βοηθήσουν. «Είναι συχνά μια συνάντηση παιδιών διαφορετικών ηλικιών. Αυτό είναι και το πιο ωραίο! Δυστυχώς, η πανδημία μας έχει στερήσει τη δυνατότητα και αυτής της σύμπραξης και των εξωσχολικών εκδηλώσεων. Ελπίζω όμως ότι θα επανακάμψουμε!

Οι «11 & κάτι» είναι το έργο για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανη, γιατί πιστεύω ότι προσφέρει στα παιδιά την αίσθηση του «ανήκειν», δημιουργεί δεσμούς ζωής και δίνει φωνή στη δημιουργικότητα και στο ταλέντο τους», τονίζει η καθηγήτρια.

Τα μέλη αυτή τη χρονιά είναι οι Ελευθερία Δεμέτζου (πιάνο, φωνή), Σοφία Χριστοδουλάκη (πιάνο, φωνή), Κατερίνα Κακαβελάκη (βιολί), Άννα Παπαστεφανάκη (κιθάρες), Μενέλαος Ασκορδαλάκης (πιάνο, φωνή), Μαριλένα Κωνσταντινίδη (κιθάρα),  Κωνσταντίνα Δεμέτζου (πιάνο, φωνή), Μάνος Γραμματικάκης (φωνή), Αργυρή Κατεργιαννάκη (φωνή), Νικόλας Μπαλαντινάκης (μπάσο), Κατερίνα Συριγωνάκη (πιάνο), Ανδρέας Τυμπακιανάκης (μπουζούκι, φωνή), Αλέξανδρος Αλεξανδρόπουλος (κιθάρα), Νικήτας Καπαρουνάκης (ντραμς).

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://11kaikati.gr/

https://www.youtube.com/user/11kaikatiTV/featured

Ενθουσιασμένα τα μέλη του σχήματος

Μία ασχολία που ξεφεύγει από τα τετριμμένα, κάτι που τους γεμίζει και τους χαροποιεί: κάπως έτσι περιγράφουν στην «Π» την εμπειρία τους, μέλη του σχήματος.

Η Αργυρή Κατεριανάκη είναι μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου και μέλος του σχήματος από την Α΄ τάξη. Επικρατεί, όπως λέει, ένα καλό κλίμα, η συνεργασία μεταξύ μαθητών διαφόρων τάξεων είναι άψογη και έχει δημιουργηθεί μία όμορφη παρέα. Παράλληλα, το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό, οι δράσεις ενδιαφέρουσες.

Το μουσικό σχήμα «11 & κάτι» μετρά 13 χρόνια ζωής
«Κτίζονται δυνατές φιλίες στην ομάδα, μας αρέσει που ενσωματώνουμε τη μουσική στο Λύκειο, όπου δε γίνεται το αντίστοιχο μάθημα», αναφέρει.

Ο Μενέλαος Ασκορδαλάκης, πηγαίνει στη Β΄ Λυκείου και από την περσινή χρονιά εντάχθηκε στο σχήμα. «Είναι ένας τρόπος ζωής και έκφρασης, μέσα από την ομάδα μας δόθηκε η ευκαιρία να δείξουμε προς τα έξω πολύ ωραία πράγματα, τόσο πνευματικά όσο και μουσικά», αναφέρει.

Η μουσική είναι κάτι με το οποίο θέλει να ασχοληθεί και μελλοντικά, σκέφτεται, όμως, και άλλες επαγγελματικές επιλογές.

Ο Ανδρέας Τυμπακιανάκης είναι μαθητής της Γ΄ Λυκείου και είναι για δεύτερη χρονιά μέλος της ομάδας. Εκτός από τις γιορτές και τα αφιερώματα, στα οποία συμμετέχει, του αρέσει γιατί έρχεται σε επαφή με άλλα παιδιά και στο σχήμα υπάρχει μουσική ποικιλία. Ως ενήλικας, όπως λέει «ό,τι δρόμο και να ακολουθήσω, η μουσική θα είναι πάντα μαζί μου».

Η Σοφία Χριστοδουλάκη είναι μαθήτρια της Α’ Λυκείου. Ασχολείται πολλά χρόνια με το πιάνο και στην ομάδα αισθάνεται πως περνά δημιουργικά ο χρόνος της, το κλίμα είναι πολύ ωραίο. Ο αδελφός της ήταν παλιότερα μέλος της ομάδας και της… κόλλησε το μικρόβιο. «Η μουσική με γεμίζει, είναι κάτι που αγαπώ πολύ και με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ από μικρή ηλικία», αναφέρει.