Από την πλατεία Ελευθερίας η εγκατάσταση των υπόγειων κάδων

Το ´πράσινο φως’ έδωσε στη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων στο ιστορικό κέντρο.

Όπως είναι γνωστό, το πλάνο της εγκατάστασης υπόγειων κάδων και στον ιστορικό ιστό είναι ένα εγχείρημα δύσκολο, καθώς η εντός των τειχών πόλη είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος και απαιτούνται πολύ προσεκτικά βήματα. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Ν. Γιαλιτάκης, στο πλάνο της δημοτικής Αρχής είναι να κάνει το μεγάλο άλμα και να δρομολογήσει την εγκατάσταση υπόγειων κάδων στο κέντρο της πόλης, δίδοντας οριστική λύση στο «προαιώνιο» πρόβλημα της αποκομιδής του ιστορικού κέντρου.

Υπήρχε μια παλαιότερη μελέτη η οποία εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα χέρι χέρι με την Αρχαιολογία, η οποία προτείνει συγκεκριμένα σημεία που μπορούν να χωροθετηθούν οι κάδοι. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που όμως αξίζει τον κόπο, καθώς η τοποθέτηση υπόγειων κάδων θα απελευθερώσει τον ιστορικό ιστό της πόλης από την οπτική ρύπανση και θα δώσει τη δυνατότητα να αναδειχθούν τα μνημεία του.

Ένα καλό παράδειγμα, όπως τονίζει ο κ. Γιαλιτάκης, είναι να φανταστούμε τη λεωφόρο Πλαστήρα με υπόγειους κάδους, περιμετρικά των ενετικών τειχών, που θα απελευθερώσουν το βλέμμα του επισκέπτη από τη σημερινή εικόνα των κάδων. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, πρόκειται να προχωρήσει η εγκατάσταση 100 υπόγειων κάδων που έχουν ενταχθεί στο ΣΟΑΠ και πρόκειται να τοποθετηθούν σε χωροθετημένα σημεία υφιστάμενων κάδων στην ευρύτερη περιοχή του.

Ειδικότερα, οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε περιοχές στις οποίες έχουν γίνει παρεμβάσεις αποκατάστασης και υπάρχει χωροταξικά το εύρος της έκτασης που διασφαλίζει την προσβασιμότητα των απορριμματοφόρων που με τη βοήθεια γερανών θα κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Μάλιστα ο αντιδήμαρχος αποσαφηνίζει ότι η διαδικασία της εγκατάστασης θα γίνει σταδιακά, αφού απαιτείται να γίνει εκσκαφή σε βάθος 2 μέτρων και για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει και μια σχετική συνεννόηση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΗ). Εκτιμά, δε, ότι η τοποθέτηση υπόγειων κάδων μπορεί να αντικαταστήσει τρεις συμβατικούς κάδους, αφού έχουν χωρητικότητα έως 3 κυβικά σύμμεικτων απορριμμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λύνεται το πρόβλημα της οπτικής ρύπανσης και παράλληλα γίνεται ομαδοποιημένα μεγαλύτερη συγκέντρωση απορριμμάτων στον υπόγειο κάδο, με αποτέλεσμα να ανασυντάσσεται και η ροή των δρομολογίων αποκομιδής των απορριμμάτων.