Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει σε σχέση με την αξιοποίηση του χώρου στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» μετά τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι.
Οι αρχικές φωνές των αντιδράσεων βεβαίως έχουν κοπάσει, ενώ λόγω της καραντίνας και του κορονοαϊού, το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις δημόσιες επενδύσεις είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με πριν.
Το γεγονός ωστόσο ότι ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής αρνείται να παρουσιάσει και να παραδώσει τη σύμβαση παραχώρησης στη βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, έρχεται να προβληματίσει και να δημιουργήσει νέα ερωτηματικά.
Τι συμβαίνει, ωστόσο, με το όλο ζήτημα που έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις και για ποιον λόγο υπάρχουν τόσες πιέσεις προς το Υπουργείο να αποκαλύψει το σχέδιο του;
Ας θυμίσουμε, ότι πριν από τρεις μήνες είχε ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων μετά την αποκάλυψη της «Π» ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θέτει συγκεκριμένους όρους σε σχέση με την εκταμίευση των 180 εκατομμυρίων ευρώ για το αεροδρόμιο Καστελίου, με τον απαράβατο όρο ότι η δημιουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι θα γίνεται παράλληλα με την αξιοποίηση του χώρου στη Νέα Αλικαρνασό, όπου σήμερα βρίσκεται το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Οι αντιδράσεις είχαν φθάσει σε κεντρικό επίπεδο, με Περιφέρεια και Δήμο να ζητούν συμμετοχή σε όποια διαδικασία αξιοποίησης, αλλά και το Υπουργείο να τονίζει πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πραγματοποιηθεί καμία επένδυση στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Έτσι κόπασαν οι όποιες φωνές αντίδρασης, αν και κανείς δεν ασχολήθηκε τότε με τις λεγόμενες «Παρεμβάσεις Περιβαλλοντικής Μεταφροντίδας».
Τι είναι αυτές; Ουσιαστικά πρόκειται για το σχέδιο ανάπτυξης που υποχρεούται λόγω της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εκπονήσει η ανάδοχος εταιρία του αεροδρομίου Καστελίου για το χώρο στη Νέα Αλικαρνασό. Κι εδώ αρχίζουν τα ερωτηματικά να γίνονται εντονότερα.
Αυτό συμβαίνει διότι όταν η ανάδοχος εταιρία του Αεροδρομίου Καστελίου είναι εκείνη που θα υποχρεωθεί να καταθέσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, θεωρείται περισσότερο από προφανές, ότι ο σχεδιασμός της θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να αναδειχθεί εύκολα ανάδοχος και για το δεύτερο έργο.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν δεδομένα και όχι υποθέσεις, εφόσον το Υπουργείο παρουσίαζε τους όρους της δανειακής σύμβασης προκειμένου να γίνει σαφές το τι αναμένεται για την επόμενη ημέρα.
Ερώτηση στη Βουλή
Όμως, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον βουλευτή Χάρη Μαμουλάκη, ο Υπουργός έχει αρνηθεί για δεύτερη φορά να καταθέσει τη σύμβαση δανειοδότησης του Ελληνικού δημοσίου που δεσμεύει την έκταση του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» για την χρηματοδότηση μέρους του αεροδρομίου Καστελλίου.
Την κατάθεση της σύμβασης είχαν ζητήσει για δεύτερη φορά ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, με σκοπό να γίνουν γνωστοί οι όροι του δανείου που σύναψε η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Για δεύτερη φορά ο κ. Καραμανλής περιφρονεί το Κοινοβούλιο και συμπεριφέρεται με τρόπο που προσβάλει το σύνολο της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και τον θεσμό του Κοινοβουλευτικού ελέγχου» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για μια σειρά από ερωτήματα όπως:
1ον Τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση στην περιοχή του αεροδρομίου Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης»;
2ον Αν καθυστερήσει η μελετητική ωρίμανση της όποιας εκμετάλλευσης, θα διακοπεί το έργο του νέου αεροδρομίου Καστελλίου;
3ον Με ποιόν τρόπο επιδιώκει η Κυβέρνηση να εμπλέξει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και της πόλης, στο έργο της ανάπλασης της περιοχής του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης»;
4ον Γιατί επιλέγει η Κυβέρνηση την αδιαφανή διαδικασία των συμβάσεων καινοτομίας, όταν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δίνει λύσεις που υπηρετούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία;