Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ανοίξει από ό,τι φαίνεται τα χαρτιά του ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για το θέμα του ΒΟΑΚ, την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ηρακλείου και τα κρίσιμα θεσμικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης τα οποία τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη στο πλαίσιο της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών όλης της χώρας.
Στη διάρκεια της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, και γενικοί γραμματείς σε διάφορους τομείς ευθύνης, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να τηρήσει ένα πλαίσιο των τακτικών επαφών ανά δίμηνο, ώστε να διασφαλίσει ουσιαστική και άμεση συνεργασία με στόχο την επίβλεψη, τον σχεδιασμό δράσεων και τελικά την υλοποίησή τους.
Παράλληλα θα γίνονται και συναντήσεις επιμέρους με τους υπουργούς για να εξετάζονται τα θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των Περιφερειών από το ΕΣΠΑ, καθώς τα ποσά που καλούνται να διαχειριστούν είναι πάρα πολύ σημαντικά, 5,6 δισ. στο σύνολό τους. Όπως είπε, «είναι απολύτως κρίσιμο να μην έχουμε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αλλά και οι πολιτικές αυτές να είναι εναρμονισμένες με την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προκειμένου να υπάρξει άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση των περιφερειαρχών με τα υπουργεία, θα ενεργοποιήσει μια ειδική τηλεφωνική σύνδεση με ένα τριψήφιο αριθμό, ώστε να υπάρχει άμεση επικοινωνία για να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα ζητήματα που ανακύπτουν.
Χθες πάντως ο περιφερειάρχης κ. Στ. Αρναουτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του για τη «νέα αρχιτεκτονική» του ΒΟΑΚ, ενώ παράλληλα έθεσε και το ζήτημα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ηρακλείου, μέχρι να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
Ο κ. Αρναουτάκης μαζί με τα θεσμικά ζητήματα που έθεσε, επανέλαβε πόσο κρίσιμο ζητούμενο είναι οι αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης να συνοδεύονται με πόρους, ενώ έβαλε για μια ακόμα φορά στο τραπέζι και το ζήτημα του νόμου περί δημοσίων έργων που μέχρι σήμερα έχει αλλάξει εκατοντάδες φορές και για άλλη μια φορά δρομολογούνται τροποποιήσεις στις διατάξεις του, με αποτέλεσμα να έχει μπει «χειρόφρενο» σε εκατοντάδες έργα.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, παρακολούθησε με προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν και στη συνέχεια έκανε αναφορά για ένα τολμηρό νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και στα θεσμικά σας όργανα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε μια τολμηρή θεσμική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία θα ξεκαθαρίζει τα όρια των αρμοδιοτήτων μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, των αποκεντρωμένων περιφερειών, της περιφερειακής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού», και πρόσθεσε: «Έχουμε δεσμευτεί ότι σύντομα θα φέρουμε ένα πολύ πιο τολμηρό νομοθέτημα το οποίο θα καθορίζει με πολύ μεγαλύτερη ευκρίνεια τα όρια των αρμοδιοτήτων, θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα σας επιτρέπει να εστιάσετε στον πυρήνα της δουλειάς σας και θα επιτρέψει και σε εμάς να μπορούμε να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, γνωρίζοντας ο καθένας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, ανάλογα με το επίπεδο αρμοδιότητας στο οποίο μπορεί να κινηθεί».