Πυροσβεστική

Πειστικές εξηγήσεις  καλείται να δώσει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για το επιχειρούμενο… άδειασμα των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Κρήτης. Με μία πρόταση που στερείται λογικής, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπει ως έδρα την ακριτική Σάμο.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς
Ο Νίκος Χαρδαλιάς

Στη Σάμο δηλαδή θα τοποθετηθεί ο υποστράτηγος που θα έχει αρμοδιότητες να συντονίζει τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της… Κρήτης και των λοιπών νησιών του βορείου και νοτίου Αιγαίου.  Η εν λόγω πρόταση που προωθείται με σθένος από συγκεκριμένους κύκλους (περιγράφονται ως αντικρητικοί)  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λογική: η λογική λέει ότι δεν μπορεί να ασκείται διοίκηση από… τηλεφώνου ή επί χάρτου.

Η λογική λέει ότι η έδρα του συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να είναι εκεί όπου καταγράφονται στατιστικά τα περισσότερα συμβάντα, εκεί όπου λειτουργούν περισσότερες πυροσβεστικές υπηρεσίες, εκεί όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, εκεί όπου υπάρχει η ανάλογη αναγκαιότητα.

Ποιος αλήθεια είχε τη φαεινή ιδέα να προτείνει τη Σάμο ως έδρα συντονιστή; Αν οι λόγοι είναι συμβολικά εθνικοί, υπάρχει η λύση της αναβάθμισης των τοπικών υπηρεσιών σε διοίκηση και να δοθεί το στίγμα. Αν πάλι έχουν βάση τα όσα διαρρέουν για εκείνους που βρίσκονται σε θέση επιρροής και όταν ακούνε “Κρήτη” και παθαίνουν αλλεργία, τότε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας είναι διπλά υπόλογος.

Η Κρήτη δικαιούται να έχει την έδρα, όχι επειδή έχει Κρητικό πρωθυπουργό, αλλά επειδή είναι δεκάδες τα συμβάντα που καλούνται να διαχειριστούν χειμώνα-καλοκαίρι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες. Είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας, βρίσκεται γεωγραφικά και γεωπολιτικά σε νευραλγική θέση, διαθέτει 30 υπηρεσίες (πολλές θα αναβαθμιστούν), εκατοντάδες πυροσβέστες και δεκάδες αξιωματικούς. Μην ξεχνάμε επίσης τα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται κάθε σεζόν το νησί, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει σφοδρή δυσαρέσκεια στους κόλπους της Πυροσβεστικής στο νησί αλλά και σε κυβερνώντες βουλευτές που ήδη έχουν κάνει κάποιες πρώτες επαφές με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούν και εκείνοι να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, τι έχει παιχτεί, ποιο είναι το παρασκήνιο και ποιοι εκείνοι που κινούν τα νήματα σε βάρος του συμφέροντος των Κρητικών και των εκατομμυρίων τουριστών. Πυροσβεστικοί κύκλοι του νησιού ευελπιστούν ότι δεν θα «περπατήσει» αυτό το σχέδιο νόμου.

Οι συντονιστές Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος προβλέπεται να είναι έξι σε όλη τη χώρα. Θα υπάγονται στον υπαρχηγό και θα φέρουν το βαθμό του υποστράτηγου. Θα εποπτεύουν, θα καθοδηγούν και θα συντονίζουν το έργο των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων που υπάγονται στην τοπική τους δικαιοδοσία, θα έχουν λόγο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και οργανωτική λειτουργία των υπηρεσιών.