Από τη συνέντευξη Τύπου
Από τη συνέντευξη

Μια διεθνής διοργάνωση, σχεδιασμένη να προσεγγίζει το σύνολο των πτυχών της προσωπικότητας του Μίκη: τον Λαϊκό, τον Κλασικό, τον Λυρικό, τον Στοχαστή, τον Δημιουργό που τολμούσε, αποτελεί το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης», το οποίο πραγματοποιείται από το 2015 στα Χανιά. Δύο χρόνια μετά το θάνατο του κορυφαίου συνθέτη, ο τόπος του, τιμώντας τη μνήμη του, συνεχίζει  το φεστιβάλ με ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Το «Φεστιβάλ Μίκης Θεοδωράκης 2023» θα πραγματοποιηθεί 1-4 Σεπτεμβρίου στα Χανιά και περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών και παράλληλων εκδηλώσεων, με την παρουσία σπουδαίων καλλιτεχνών και σημαντικών προσωπικοτήτων.

Για το θέμα αυτό δόθηκε  χθες συνεντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.  ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης ,και ο ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης, που απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους φορείς  και κοινό να συμετέχουν .

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, την  ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ,  και τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη. Οργάνωση Παραγωγής: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Το πρόγραμμα

Ειδικότερα το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

  • Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου
  • Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 11.30 στο κοιμητήριο Γαλατά επιμνημόσυνη δεηση στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη και στις 12.30 στην Αγ. Μαρίνα τελετή ονομασίας της παλιάς εθνικής οδού σε λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια στη 1 το μεσημέρι στο πατρικό σπίτι Θεοδωράκηδων η Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου θα τραγουδήσει Μίκη Θεοδωράκη. Στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης ομιλία του ομ. καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Κουγιουμουτζάκη και ρεσιτάλ κιθάρας του Κωνσταντίνου Μανωλίδη.

  • Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο ΚΑΜ ρεσιτάλ από τον Απόστολο Παληο και στις 7 μ.μ. στο ενετικό λιμάνι ορχήστρα μαζί με επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς θα τραγουδήσουν Μίκη Θεοδωράκη σε εκδήλωση με τίτλο: Είμαστε 1013.
  • Τη Δευτέρα 4/9 στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ ομιλία για τις εκκλησιαστικες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη από τον μουσικολόγο Παναγιώτη Ανδριοπουλο και στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, ο Χριστόφορος Σταμπόγλης θα ερμηνεύσει κορυφαίες δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη.

Παράλληλες δράσεις

  • Τετάρτη 30 Αυγούστου-Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023, δημοτικός κινηματογράφος “Κήπος” ώρα 9.00μ.μ. το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει την ταινία «Σερπικο». Έκθεση: «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» στην πατρική οικία των Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων βρίσκεται πλέον η έκθεση «Μίκης Θεοδωράκης 1925-2021» με ντοκουμέντα από το αρχείο Μίκη Θεοδωράκη και τη μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τη μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και το σύλλογο «Οι φίλοι της μουσικής». Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.