καλώδιο διασύνδεσης

Τον κίνδυνο μη υλοποίησης αντιμετωπίζει ο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης και Αττικής, καθώς η κομισιόν επανέρχεται στο ζήτημα, τονίζοντας πως αν το έργο δεν ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), κινδυνεύει με σοβαρές απώλειες κονδυλίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος υλοποίησης του έργου είχε αποτελέσει «μήλον της Έριδος» για την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Κομισιόν, καθώς το προηγούμενο υπουργείο τασσόταν υπέρ της λύσης υλοποίησης ως εθνικό έργο, προκαλώντας την αγανάκτηση και οργή των εταίρων.

Η νέα κυβέρνηση, ωστόσο, έχει διευκρινίσει πως πρόθεσή της είναι το έργο να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό και να μπορέσει να ενταχθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, προκειμένου η χώρα να μην απωλέσει ούτε ένα ευρώ από τις πιθανές επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν ωστόσο, Κλάους Μπόρχαρτ, έστειλε εκ νέου επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, στην οποία και διευκρινίζει πως εφόσον το έργο δεν υλοποιηθεί ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, είναι πολύ πιθανό να μην μπορέσει να υλοποιηθεί ποτέ, τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της.

Στο πλαίσιο της επιστολής αναφέρεται επίσης ότι αν το έργο κατασκευαστεί ως εθνικό, τότε η χώρα κινδυνεύει να στερηθεί την πρόσβαση σε διευκολύνσεις αδειοδότησης και χρηματοδότησης, που ισχύουν για όλα τα διευρωπαϊκά προγράμματα που εντάσσονται σε καθεστώς Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

«Θέλω να τονίσω ότι σε περίπτωση που το έργο γίνει με εθνική προσέγγιση, σαν αυτή που προωθεί η ΡΑΕ, έχοντας εγκρίνει τον διαγωνισμό Αττική – Κρήτη, τότε άλλοι φορείς, όπως η Ariadne Interconnector, δεν είναι επιλέξιμοι από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τη λειτουργία τους κάτω από το καθεστώς των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του ευρωπαίου αξιωματούχου.

Στην ουσία της επιστολής, ο αναπληρωτής διευθυντής καλεί την ελληνική πλευρά να μην υιοθετήσει την προσέγγιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το έργο και να συνεργαστεί με την κυπριακή κοινοπραξία προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη κατασκευή του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι  το ίδιο μήνυμα είχε μεταφέρει και ο “Euroasia Interconnector” την προηγούμενη εβδομάδα στην Κύπρο στον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντάς του ότι μια συνεργασία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εφόσον η ελληνική πλευρά αποδεχθεί τις δεσμεύσεις των Βρυξελλών.

Με βάση αυτές τις δεσμεύσεις, τα διάφορα σκέλη του έργου και ειδικότερα το σκέλος Αττική – Κρήτη, Κρήτη – Κύπρος και Κύπρος – Ισραήλ πρέπει να έχουν ενιαία χαρακτηριστικά και να είναι μεταξύ τους απολύτως συμβατά ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, με τις οποίες ωστόσο είχε διαφωνήσει τόσο ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εδράζονται και οι δυσκολίες του έργου κατ’ αρχάς, αφού οι προδιαγραφές που έχει θέσει για το τμήμα Κρήτη – Αττική ο Αριάδνη Interconnector, είναι διαφορετικές από εκείνες της Κομισιόν.

Ο Κλάους Μπόρχαρντ κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι «αν δεν υπογραφεί ο Οδικός Χάρτης, τότε η Eurasia παραμένει ο επίσημος φορέας του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος και ο μοναδικός επιλέξιμος φορέας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού Connecting Europe Facility». Ο αναπληρωτής διευθυντής προσθέτει μάλιστα ότι «σε περίπτωση που γίνει το έργο με εθνική προσέγγιση, όπως αυτή που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τότε άλλοι φορείς όπως η Ariadne Interconnector, δεν είναι επιλέξιμοι από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινοτική χορηγία, ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αναπληρωτής διευθυντής επισημαίνει παράλληλα πως ενώ η κυπριακή πλευρά έχει συμφωνήσει στον Οδικό Χάρτη, η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει περαιτέρω τροποποιήσεις, οι οποίες, όπως εξηγεί ο κ. Μπόρχαρτ, δεν χρειάζονται, αφού «ο Οδικός Χάρτης που παρουσίασε η Κομισιόν είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να προχωρήσει το έργο».

Ο κ. Μπόρχαρτ τονίζει επίσης πως ο Οδικός Χάρτης τηρεί τη σωστή ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων μερών, ευθυγραμμίζει την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, κάνει σεβαστό το μνημόνιο συνεργασίας που είχαν υπογράψει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής και η Eurasia και εκλαμβάνει το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος ως ένα συνολικό project, καθιστώντας δυνατή την επιτάχυνση της κατασκευής του Κρήτη – Αττική.