Τρεις επιχειρηματίες, στο Ηράκλειο οι δύο και ένας στα Χανιά, εξαπατήθηκαν από τον “μαϊμού” υπάλληλο της Περιφέρειας Κρήτης
Τρεις επιχειρηματίες, στο Ηράκλειο οι δύο

Τρία άτομα έχουν εξαπατηθεί σε διάστημα λίγων ημερών από τον υποτιθέμενο υπάλληλο της Περιφέρειας Κρήτης, που καταφέρνει να ξεγελά τα θύματά του και να αδειάζει τους λογαριασμούς τους. Πρόκειται για δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο και έναν στα Χανια.

Στη πρώτη περίπτωση που έγινε στις 10 του μήνα, ο απατεώνας ζήτησε κωδικούς για να διεκπεραιωθούν οι δήθεν οικονομικές εκκρεμότητες με την Περιφέρεια. Ο επιχειρηματίας τον πίστεψε κι έχασε 17 χιλιάδες ευρω.

Ακολούθησε δεύτερη καταγγελία  από 73χρονο επιχειρηματία της πόλης, ο οποίος είχε την ατυχία να συνομιλήσει επίσης με τον απατεώνα. Μετά από τη συνομιλία και αφού έκανε το λάθος να τον πιστέψει, είδε τον τραπεζικό του λογαριασμό να αδειάζει κατά 19.960 ευρω.

Το τρίτο θύμα ήταν ένας Χανιώτης ο οποίος το ίδιο χρονικό διάστημα και με τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες έχασε 5.000 ευρω.

Τι λέει ο 73χρονος επιχειρηματίας από το Ηράκλειο

Από ένα φαινομενικά αθώο τηλεφώνημα ξεκίνησε η απάτη σε βάρος του 73χρονου επιχειρηματία. Το τηλεφώνημα ήταν από τον υποτιθέμενο «υπάλληλο της Περιφέρειας Κρήτης», ο οποίος έδωσε ακριβή στοιχεία με σκοπό όπως είπε να του πληρώσει ένα τιμολόγιο που όφειλε η Περιφέρεια. Ένα ποσό των 700 περίπου ευρώ για μια εκδήλωση που είχε γίνει σε χώρο του. Ο απατεώνας είχε πειθώ και επέμενε, δίνοντας ακριβή στοιχεία  του τιμολογίου, τις ημερομηνίες ακόμη και στο όνομα του προϊσταμένου που υπέγραφε το έγγραφο πληρωμής!

«Τα πάντα ήταν ξεκάθαρα και σαφή. Δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο. Με έπαιρναν γνωρίζοντας όλα τα στοιχεία» είπε ο επιχειρηματίας. Ο οποίος ταυτόχρονα δέχτηκε κι ένα mail, όπως του είπαν, για την αποδοχή της πληρωμής- εξόφλησης από την Περιφέρεια. Αυτό ήταν το μεγάλο του λάθος, αφού πατώντας τον υπερσύνδεσμο έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα στα στοιχεία που χρειαζόταν.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα, αλλά κάτι εκεί υποψιάστηκα» αναφέρει ο ίδιος , προσθέτοντας ότι ταυτόχρονα κάλεσε την τράπεζα και ζήτησε να ελεγχθεί ο λογαριασμός.

«Ο λογαριασμός σας είναι μπλοκαρισμένος» του είπαν και όταν ζήτησε να ξεμπλοκαριστεί και να μην γίνει καμία συναλλαγή από την τράπεζα ζήτησαν…συγκεκριμένο έγγραφο. Στη συζήτηση πάνω, που δεν διήρκεσε πάνω από μερικά δευτερόλεπτα, διαπίστωσαν ότι ήδη είχαν φύγει από τον λογαριασμό πάνω από 10.000 ευρώ!

«Εγώ παρασύρθηκα από τα στοιχεία που μου έδωσαν οι απατεώνες και πείστηκα αρχικά, αλλά όταν κατάλαβα τι συνέβη και πήρα την τράπεζα δεν υπήρξε άμεση αντίδραση» είπε ο επιχειρηματίας που αντελήφθη εκ των υστέρων ότι το έγγραφο- τιμολόγιο ήταν ανεβασμένο στη «Διαύγεια»

«Δυστυχώς εγώ την πάτησα, να μην την πάθουν άλλοι. Πρέπει να μην έχουμε εμπιστοσύνη σε ένα τηλεφώνημα από όπου κι αν δήθεν προέρχεται, μην ανοίγουμε μέιλ, να είμαστε πάντα υποψιασμένοι» είπε.

Για τα τηλεφωνήματα απάτες η Περιφέρεια Κρήτης είχε εκδώσει και ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «επιτήδειοι χρησιμοποιώντας στοιχεία υπαλλήλων και στελεχών της Περιφέρειας που αναρτώνται με βάση τον νόμο στη «Διαύγεια» στο πλαίσιο της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση, ζητούν τηλεφωνικά από τους προμηθευτές της Περιφέρειας Κρήτης να προκαταβάλλουν τις κρατήσεις που προβλέπεται να αποδώσουν στο κράτος, για να μπορούν να εισπράξουν το συνολικό ποσό οφειλής.

Πρόκειται για κρατήσεις που κυμαίνονται από 4 έως 8% συνήθως του συνολικού ποσού ή ακόμα και 20% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση αυτή καλούν από κινητό τηλέφωνο, δηλώνουν ψευδώς το όνομα υπαλλήλου και αναφέρουν στοιχεία που αφορούν τιμολόγια κλπ αποδεικτικά που αναρτώνται στη «Διαύγεια». Στη συνέχεια, αφού παραθέσουν κάποια στοιχεία, δίνουν τραπεζικό λογαριασμό στον προμηθευτή της Περιφέρειας Κρήτης στον οποίο του ζητούν να καταθέσει τα χρήματα.

Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε προμηθευτής της Περιφέρειας Κρήτης βρεθεί σε ανάλογη συνθήκη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα αρμόδια τμήματα και υπαλλήλους της Περιφέρειας Κρήτης στα υπηρεσιακά τηλέφωνα και στα υπηρεσιακά e-mail, επιβεβαιώνοντας και διασφαλίζοντας ότι υπάρχει πραγματική συνεργασία με τις Υπηρεσίες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις έχουν ζητήσει να ενεργοποιήσουν σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό μέσω link που τους αποστέλλουν.

Επειδή σε καμία περίπτωση οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης δεν ζητούν αλλά ούτε αποστέλλουν πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα όπως κωδικούς πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό (μέσω link), θα πρέπει να προσέχουν οι προμηθευτές και πολίτες να μην δημοσιοποιούν τέτοια δεδομένα-στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες δεν πρέπει να ενεργοποιούν οποιαδήποτε σύνδεση (link) που τους αποστέλλεται ζητώντας προσωπικά δεδομένα όπως τραπεζικά στοιχεία-λογαριασμούς. Να σημειωθεί πως οι επιτήδειοι έχουν γίνει αντιληπτοί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων».