Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την απαγόρευση της χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών στην πόλη, μέχρι να προκύψει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ορίζει τον τρόπο χρήσης τους, κατατέθηκε αίτημα στον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να χωροθετηθούν έντεκα διαφορετικά σημεία της πόλης που θα λειτουργούν ως χώρος στάθμευσης και διάθεσής τους. Η αίτηση έγινε από εταιρεία που διαχειρίζεται τη χρήση τους, η οποία με το σχετικό έγγραφό της ζητά την οριοθέτηση συγκεκριμένων σημείων στα οποία θα επιτρέπεται η στάθμευση των ηλεκτρικών πατινιών και παράλληλα θα μπορούν οι πολίτες να τα προμηθεύονται για τις μετακινήσεις τους.
Το αίτημα αυτό που έρχεται λίγο μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (η οποία μετά την καθαρογραφή της θα αρχίσει να αποστέλλεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς για να αναλάβουν και εκείνοι με τη σειρά τους τις ευθύνες τους για το επίμαχο θέμα), έχει προκαλέσει έκπληξη στα στελέχη της Λότζια. «Η εταιρεία συμπεριφέρεται σαν να είναι μη γενόμενη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών», τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός. Ο ίδιος εξηγεί ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας μαζί και με την αρμόδια αντιδήμαρχο οικονομικών Μ. Καναβάκη. Ωστόσο, όπως εξηγεί, «η προσέγγιση του Δήμου Ηρακλείου για το ζήτημα αυτό δεν είναι εισπρακτική.
Δε μας ενδιαφέρει να διαθέσουμε χώρους στάθμευσης για να μπορούμε να εισπράττουμε τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη και να ενισχύσουμε το ταμείο της Λότζια. Εδώ τίθενται σοβαρότατα ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, όταν μικρά και ανήλικα παιδιά ανεβαίνουν επάνω σε ένα ηλεκτρικό τροχοφόρο και κινούνται με τρόπο επικίνδυνο σε δρόμους και πεζόδρομους ανεξέλεγκτα. Σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταγραφεί περιστατικά ατυχημάτων όπως και στο Ηράκλειο και ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να ζητήσει τη λήψη μέτρων προστασίας που αφορούν στην ασφάλεια και των οδηγών που κάνουν χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, αλλά και όσων κινούνται γύρω τους που είναι αδιανόητο να τίθενται σε κίνδυνο.
Τα ηλεκτρικά τροχοφόρα δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας και αριθμό και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πολύ απλά ο οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το αν έχει γνώση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συνείδηση του πλαισίου για το πώς κάποιος πρέπει να κινείται στον δρόμο. Έτσι, συχνά βλέπουμε ανήλικα παιδιά να ανεβαίνουν ακόμα και δύο ή και τρία άτομα στο ίδιο ηλεκτρικό πατίνι και να κινούνται σε κεντρικούς δρόμους. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν τα μικρά παιδιά τρέχουν σε εθνικές οδούς όπου αναπτύσσονται πολύ μεγάλες ταχύτητες από τα οχήματα που κινούνται κατά μήκος του δικτύου…
Σε κάθε περίπτωση η προσέγγιση του Δήμου, καταλήγει ο κ. Παττακός, δεν είναι να «δαιμονοποιήσει» τη χρήση του μέσου, αλλά να ασκήσει πιέσεις στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τη συγκρότηση ενός θεσμικού πλαισίου που θα προστατεύσει την ασφάλεια των χρηστών αλλά και των πολιτών συνολικότερα ώστε να μην εγείρονται ζητήματα πρόκλησης ατυχημάτων.