Στο θέμα του μνημείου στην Παπούρα αναφέρεται με ανάρτησή του ο έγκριτος αρχαιολόγος Αντώνης Βασιλάκης,ο οποίοςκαταφέρεται εναντίον της υπουργού Πολιτισμού για τις πρόσφατες δηλώσεις της, ενώ κάνει αναφορά στην «μοναδικότητα» του μνημείου.
«Η λέξη “μοναδικός” -τονίζει-, χρησιμοποιείται συχνά για αρχαιολογικά μνημεία, αλλά εδώ είναι η περίπτωση που το “μοναδικό” βρίσκει την καταξίωσή του.
Η σημασία του μνημείου, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για την εποπτεία και τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της βόρειας κεντροανατολικής Κρήτης, είναι μεγάλη. Στα τέλη της τρίτης χιλιετίας (Προανακτορική περίοδος), οι δυναμικές αγροτοκτηνοτροφικές, βιοτεχνικές και εμπορικές κοινότητες της Κρήτης, αυξήθηκαν αριθμητικά και πληθυσμιακά σε μια εξελικτική διαδικασία, που οδήγησε στους επόμενους αιώνες στη δημιουργία κεντρικών χώρων κοινοτικής δραστηριότητας (χώρων λατρείας) και των πρώτων πολιτειακών μορφωμάτων στην Κρήτη, των παλαιών ανακτόρων και των άλλων οικιστικών κέντρων. Τα κέντρα αυτά διατήρησαν τα κοινοτικά χαρακτηριστικά.
Οι γειτονικές κοινότητες της Πεδιάδας είχαν κοινό χώρο δραστηριοτήτων, σε όλες τις εποχές του χρόνου, το κυκλικό οικοδόμημα στην Παπούρα. Είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας για τη δημιουργία ενός κοινοτικού κέντρου, στο οποίο οι κοινότητες συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένες εποχές του έτους για να λατρέψουν τη φύση, να παρατηρήσουν τον ουρανό και τα ουράνια φαινόμενα, την ανατολή και τη δύση του Ήλιου και της Σελήνης. Έτσι ανανέωναν του δεσμούς της κοινής καταγωγής και τα κοινά ήθη και έθιμα. Ένιωθαν ότι βρίσκονται κάτω από τον ουράνιο θόλο, καθισμένοι ανάλογα με την εποχή του έτους στις κερκίδες που είχαν διαμορφώσει με τους εξωτερικούς δακτυλίους, γύρω από το μοναδικό κεντρικό θολωτό οικοδόμημα, που προσθέτει σημαντικά στη γνώση μας του πολιτισμού που μας άφησαν οι παλιότεροι κάτοικοι του τόπου μας.
“Μόνο η Ελλάδα μπορεί να έχει ένα σύγχρονο ραντάρ, στη θέση όπου πριν κάποιες χιλιετίες υπήρχε ένα αντίστοιχο οικοδόμημα”. Συνάδελφοι – αρχαιολόγοι, τάδε έφη η αρχαιολόγος πολιτική προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Υστέρα απ’ αυτό, το μόνο που μας μένει είναι να σχίσομε τα πτυχία μας. Ο τόπος δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιβαρυνθεί και να αλλοιωθεί, αλλά μετά το τέλος της ανασκαφής να αναδειχθεί, όπως ταιριάζει, με το σεβασμό που επιτάσσει η διεθνής και η ελληνική νομιμότητα. Να βρουν άλλη θέση στα γύρω βουνά και λόφους για τα ραντάρ».
Ψήφισμα του ΣυλλόγουΠεδιαδιτών Αθήνας
Εντωμεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων για το θέμα. Σε ψήφισμα του Συλλόγου Πεδιαδιτών Αθήνας,τονίζεται, μεταξύ άλλων:
«Θεωρούμε ότι η μοναδικότητα του αρχαιολογικού συνόλου που αποκαλύπτεται στο βουνό της Παπούρας, επιβάλλει τη συνέχιση της διερεύνησής του και την ανάδειξή του, χωρίς πιέσεις από χρονοδιαγράμματα. Είναι αναγκαίο να υποστηριχτεί με κάθε μέσο η συνέχιση της ενδελεχούς ανασκαφής του συνόλου, η τεκμηρίωση, μελέτη και δημοσίευση των ακίνητων και κινητών ευρημάτων, καθώς και η συντήρηση και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιοτοπίου σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, που θα εντάσσεται σε ευρύτερο δίκτυο αρχαιολογικών χώρων της πεδιάδας. Το ραντάρ του νέου αερολιμένα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο άλλο σημείο όπου δεν θα προκαλεί βλάβες στο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο. Είναι επιτακτική ανάγκη η σύγχρονη τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη να πραγματοποιείται μόνο με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό μας!».