Ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Αντώνης Κούκουζας, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, μιλάει στην «Π» για τις ανάγκες του Π.Σ. στο νησί, τις ελλείψεις που υπάρχουν, την αντιπυρική περίοδο, τα drones, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την θετική λειτουργία του Ανακριτικού Γραφείου Ηρακλείου.
Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:
-Κύριε Κούκουζα, ποιος καλός άνεμος σας έφερε στην Κρήτη;
Καταρχάς, είναι πάντα μεγάλη μας χαρά να επισκεπτόμαστε την Κρήτη, έναν τόπο μοναδικό και ευλογημένο, με εξαιρετικούς συναδέλφους και την ξακουστή κρητική φιλοξενία. Πέρα από αυτό, βρισκόμαστε σήμερα (χθες) εδώ για το Posidonia Sea Tourism Forum, το οποίο φιλοξενείται στην Κρήτη.
Στην έκθεση και στο συνέδριο συμμετέχει για πρώτη φορά και ο 3ος Πυροσβεστικός Σταθμός Λιμένα Ηρακλείου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του. Η παρουσία του Σταθμού με περίπτερο στο Forum είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αναδεικνύει την εξωστρέφεια της υπηρεσίας μας. Πρόκειται για μια μονάδα αιχμής σε μια άκρως τουριστική περιοχή και στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στον τομέα της κρουαζιέρας.
-Είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε και άλλες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος στο νομό;
Επισκεφθήκαμε τον Πυροσβεστικό Σταθμό Λιμένα Ηρακλείου και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην έδρα της Πυροσβεστικής με τον συντονιστή Επιχειρήσεων Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, στρατηγό κ. Ψαρρό. Παρών ήταν και ο περιφερειακός διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, κ. Σεληνιωτάκης. Επιπλέον, επισκεφθήκαμε και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Χερσονήσου.
-Διαπιστώσατε κάτι που θα μπορούσε να βελτιωθεί;
Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος. Υπάρχει προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει και γνωρίζουμε ότι φέτος οι απαιτήσεις θα είναι αυξημένες. Το θετικό είναι πως φέτος θα αυξηθούν οι θέσεις των εποχικών πυροσβεστών για την Κρήτη. Αυτή η ενίσχυση είναι πολύτιμη, καθώς οι εποχικοί πυροσβέστες καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες της περιόδου.
Ζητήσαμε από την τοπική διοίκηση να διαχειριστεί το ανθρώπινο δυναμικό όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά και με ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Η αντιπυρική περίοδος είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Όσο περισσότερο διαθέσιμο προσωπικό υπάρχει, τόσο το καλύτερο. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε πανελλαδικό επίπεδο έχει υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Από το 2016, με τη σταθερή εισαγωγή στις σχολές της Πυροσβεστικής μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί αυτός ο μέσος όρος, όμως η διαδικασία απαιτεί χρόνο λόγω των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.
-Ο κ. Κεφαλογιάννης από το Ηράκλειο ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των δυνάμεων στην Κρήτη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Για τη φετινή αντιπυρική περίοδο οι δυνάμεις μας είναι επαρκείς, ωστόσο κάθε επιπλέον ενίσχυση είναι ευπρόσδεκτη. Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις είναι αυξημένες και από την πλευρά μας, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε με συνέπεια, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Σε αυτή την προσπάθεια είναι απαραίτητη η συνεργασία της κοινωνίας, των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Από τη σύντομη παραμονή σας στην Κρήτη, διαπιστώσατε κάποια κενά που θα μπορούσαν να καλυφθούν;
Τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία στρατηγείου στην Κρήτη και νέων δομών, είναι σαφές πως, για να λειτουργήσουν επαρκώς, χρειάζονται ανάλογη στελέχωση. Καταβάλλονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Κάθε ενίσχυση σε προσωπικό είναι καλοδεχούμενη. Παράλληλα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη θετική συμβολή του νέου υπουργού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή έχει αντιληφθεί τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε.
Πολλά από τα προβλήματα είναι κληρονομιά του παρελθόντος και των μνημονίων. Ο στόλος μας εμφανίζει παλαιότητα, αλλά μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος «Αιγίς» και με τη συνδρομή των περιφερειών, γίνεται προσπάθεια ανανέωσης. Ήδη αξιοποιούμε νέα τεχνολογικά μέσα, όπως τα drones.
-Αναφερθήκατε στα drones. Υπήρξε αρχικά απόφαση για κατάργηση των ομάδων που τα χειρίζονται, η οποία τελικά ανακλήθηκε. Ποια είναι η θέση σας;
Φυσικά και είναι χρήσιμα. Τα drones αποτελούν ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο, το οποίο πέρυσι αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στη διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου. Λειτουργούν σαν ιπτάμενα περιπολικά, προσφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο, εντοπίζοντας έγκαιρα εστίες πυρκαγιάς. Έτσι, οι δυνάμεις μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα.
Επιπλέον, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού. Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε τους εξειδικευμένους συναδέλφους, που έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση – πολλές φορές με δικά τους έξοδα – και να τους αναθέσουμε συγκεκριμένα καθήκοντα, καθώς τα αποτελέσματα της περσινής χρονιάς ήταν εξαιρετικά.
-Μιλήσατε για τεχνολογία. Πώς μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να βοηθήσει το Πυροσβεστικό Σώμα;
Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί αντικείμενο ευρείας συζήτησης. Ήδη υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα και πρωτοβουλίες προμηθειών που αφορούν «έξυπνες» κάμερες για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, καθώς και προγνωστικά μοντέλα εξέλιξης φωτιάς. Αυτά τα εργαλεία μάς επιτρέπουν να προβλέπουμε πώς θα κινηθεί μια πυρκαγιά με βάση τις κλιματολογικές και γεωμορφολογικές συνθήκες, διευκολύνοντας τον έγκαιρο σχεδιασμό και τη βέλτιστη κατανομή δυνάμεων.
-Είστε προϊστάμενος του Ανακριτικού Γραφείου Ανατολικής Αττικής. Τι έχετε να πείτε για το Ανακριτικό Γραφείο Ηρακλείου;
Προφανώς γίνεται πολύ αξιόλογη δουλειά από τους ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλου του Π.Σ που το στελεχώνουν. Εμείς είμαστε επιφορτισμένοι με το έγκλημα του εμπρησμού και της πλημμύρας. Όμως, κάθε υπηρεσία μας χρειάζεται «τονωτικές ενέσεις» με ενίσχυση προσωπικού και νεότερου ηλικιακά, που θα μπολιαστεί με τη γνώση και την εμπειρία των παλαιοτέρων συναδέλφων. Και σίγουρα το Ανακριτικό Γραφείο του Ηρακλείου, είναι από τα καλά ανακριτικά γραφεία της χώρας με επιτυχίες και επιφορτισμένο με ένα έργο απαιτητικό και δύσκολο.