Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση της «νέας» πλατείας Ελευθερίας

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την παράδοση του πρώτου τμήματος της πλατείας Ελευθερίας, καθώς σήμερα το πρωί θα γίνει η υπογραφή του πρωτόκολλου παράδοσης παραλαβής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απελευθέρωση του χώρου που σήμερα είναι κλειστός από εργοταξιακή περίφραξη μπροστά ακριβώς από τις καφετέριες.

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην παράδοση του έργου έγινε για να γίνουν οι φυτεύσεις, και να τοποθετηθεί η ξύλινη επικάλυψη στα παγκάκια ώστε η αισθητική εικόνα να είναι πολύ πιο αναβαθμισμένη. Το δεύτερο τμήμα της πλατείας στο σημείο που βρίσκεται η προτομή του Ν. Καζαντζάκη δεν προβλέπεται να παραδοθεί πριν το τέλος του μήνα, καθώς εκκρεμεί η εκτέλεση περισσότερων εργασιών.

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι των εργασιών, για την ολοκλήρωση της παρέμβασης ανάπλασης, υπάρχει συμφωνία να μην ξηλωθεί η πλατεία από την πλευρά των καταστημάτων μπροστά από το Μέγαρο Ντορέ, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, προκειμένου να μην υποστεί ζημιά η επιχειρηματική δραστηριότητα της περιοχής.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες, οι οποίοι ζήτησαν να μη στερηθούν ζωτικό χρόνο λειτουργίας μέχρι τις 20 του Σεπτέμβρη που τότε έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει το ξήλωμα της πλατείας από την πλευρά των καταστημάτων, με την προοπτική σε ένα δίμηνο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης.

Το σχέδιο του Δήμου είναι οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις να γίνουν κανονικά στην ανακαινισμένη πλατεία Ελευθερίας. Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένουν όλοι τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής Αρχής, η οποία έχει στα χέρια της τεχνική έκθεση από την οποία προκύπτει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ευστάθεια των πυλώνων φωτισμού στην πλατεία Ελευθερίας.

Η τεχνική έκθεση, η οποία τεκμηριώνει σοβαρά ζητήματα επικινδυνότητας σε σχέση με τη στατική τους επάρκεια, ανοίγει διάπλατα το ζήτημα της απομάκρυνσής τους το οποίο καλείται να διαχειριστεί η δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, αυτό το οποίο προκύπτει από την έκθεση είναι ότι οι πυλώνες θα πρέπει να απομακρυνθούν και είτε να συντηρηθούν είτε να μην επιστρέψουν στη θέση τους και να αντικατασταθούν από νέους φωτιστικούς ιστούς.