«Βαθιά άδικη και ταξική η πολιτική της δημοτικής Αρχής για τα δημοτικά τέλη. Η δημοτική αρχή με την πρόταση διαμόρφωσης των νέων δημοτικών τελών, επιχειρεί να «ντύσει» με φιλολαϊκό περιτύλιγμα την υλοποίηση της ανταποδοτικότητας».
Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωση της η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή τον πολιτικό διάλογο που έχει ανοίξει για τις χρεώσεις των δημοτικών τελών εν όψει της ψήφισης τους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τη δημοτική παράταξη «καμαρώνει η δημοτική Αρχή, γιατί φέρνει μειώσεις των δημοτικών τελών.
Ωστόσο δεν μας λέει που βασίζονται αυτές και τι είδους είναι. Δεν λέει επίσης ότι αφορούν μόνο μια από τις πολλές κατηγορίες δημοτικών τελών. Πρώτον η μείωση των δημοτικών τελών γίνεται εξ αιτίας αυτών που ήδη έχουν πληρώσει οι Ηρακλειώτες.
Όπως τονίζει στην ίδια την εισήγηση της η Δημοτικής αρχή, στο ταμείο του Δήμου από τα ανταποδοτικά, βρέθηκε υπόλοιπο 5εκ. Πώς βρέθηκε; Μα από την είσπραξη των ανταποδοτικών τελών και την μη εκτέλεση των προβλεπόμενων δαπανών με βάση τον προγραμματισμό. Δηλαδή η μείωση έρχεται ως αποτέλεσμα του «επιτυχημένου» προηγούμενου χαρατσώματος των δημοτών.
Δεύτερον, παραμένει η πιστή προσήλωση στην λογική της ανταποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει πως φέτος που ο δήμος εφάρμοσε «σωστά» τον Κλεισθένη και ξεζούμισε τους δημότες, μην εκτελώντας όμως τα όσα η ίδια έταζε με τον προϋπολογισμό δαπανών, κάνει τώρα μια μείωση, ώστε να «πείσει» τους δημότες ότι η υλοποίηση αυτής της πολιτικής είναι προς όφελος τους, ότι μπορεί να τους ελαφρύνει.
Ωστόσο η αποδοχή της ανταποδοτικότητας σημαίνει πως αν οι δαπάνες αυξηθούν ή αν για κάποιους λόγους η είσπραξη των τελών μειωθεί, ο δήμος θα πρέπει να χρεώσει το λογαριασμό στους δημότες αυξάνοντας τα τέλη. Αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο αύξησης των δημοτικών τελών, η δημοτική αρχή προσπαθεί επιμελώς να τον κρύψει.
Τρίτον ακόμα και με αυτόν τρόπο ελαφρύνει τους λίγους και στους πολλούς πετάει απλά το τυράκι της μείωσης.