Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την κινητή μονάδα που χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την κινητή μονάδα που χωρίς χρηματοδότηση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση, από την «Π», του θέματος της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας του ΠΑΓΝΗ που κινδυνεύει να σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χιλιάδες ασθενείς της ενδοχώρας, γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της από το υπουργείο Υγείας.

«Πληροφορηθήκαμε ότι η λειτουργία της Κινητής Μονάδας είναι πλέον στον «αέρα», καθώς φαίνεται ότι η χρηματοδότηση «ξεχάστηκε» να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, άρα οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν προβλέπεται να ανανεωθούν.

Και αυτή η εξέλιξη αφορά στο αμέσως επόμενο διάστημα, δηλαδή δεν είναι σαφές αν η μονάδα θα μπορεί να λειτουργεί από τον Αύγουστο και μετά», αναφέρει σε ανοικτή επιστολή η επιστημονική ομάδα που δουλεύει στην κινητή μονάδα.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, όπως επισημαίνουν, είναι πού θα απευθυνθούν όλοι αυτοί οι ασθενείς για την παρακολούθηση τους, δεδομένου ότι οι δημόσιες δομές στην πόλη του Ηρακλείου είναι υποστελεχωμένες και η Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ κυριολεκτικά στενάζει από το φορτίο των νοσηλευομένων.

Η δυσκολία των ασθενών αυτών να επισκεφθούν ιδιώτες γιατρούς είναι δεδομένη, καθώς στην πλειοψηφία τους λαμβάνουν προνοιακό επίδομα ύψους περίπου 320 ευρώ, ή τα εσοδά τους προέρχονται κυρίως από αγροτικές εργασίες και συντάξεις.

«Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας από κοινού με Κέντρα Ψυχικής Υγείας αποτελούν τον πυρήνα του συστήματος ψυχικής υγείας για την Ελληνική Περιφέρεια» τονίζει σε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας το Δίκτυο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα, επιστημονικό υπεύθυνο της μονάδας υπό συνεχή παρακολούθηση βρίσκονται σήμερα περίπου 2.000 ασθενείς , όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά και έφηβοι.

Πρόκειται για ανθρώπους που υποφέρουν απο αγχώδεις διαταραχές μέχρι σοβαρές ψυχικές νόσους και ενδεικτικό στοιχείο του πόσο σημαντική είναι η λειτουργία της, είναι το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι επανεισαγωγές ασθενών στην ψυχιατρική κλινική κατά 45%.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την δημοσιοποίηση του θέματος και των έντονων διαμαρτυριών, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ενημέρωσε άτυπα τους εργαζόμενους ότι βρέθηκε λύση με την χρηματοδότηση της μονάδας, κάτι που ωστόσο δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τομεακή επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων επισημαίνει:

“Oι πρόσφατες εξελίξεις, με την υπολειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμό της, την αναστολή λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ν. Ηρακλείου, την μετακύληση του κόστους εξετάσεων στους ογκολογικούς ασθενείς και την ανάθεση των διακομιδών ασθενών από τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες, αποτελούν μερικές ακόμα αποδείξεις ότι οι ανάγκες των πολλών δεν συμβαδίζουν με τα κέρδη των λίγων.

Άλλωστε οι πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργείου Υγείας “επαναθεμελίωση του ΕΣΥ”, για το “νέο υγειονομικό χάρτη” και το νέο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αναμονή”.