Προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την κρητική κοινωνία και την τοπική οικονομία μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος «εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».
Σε δεκάδες περιοχές περιαστικές αλλά και στην ενδοχώρα της Κρήτης, μπλοκάρει η αξιοποίηση του πολυτεμαχισμένου κλήρου, καθώς μπαίνει φρένο στη δόμηση οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλης που μέχρι σήμερα οικοδομούνταν, και κυρίως ακίνητα, τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
«Ενδεικτικά σε περιοχές περιαστικές περιοχές όπως ο Μαραθίτης, οι Βασιλειές αλλά και τουριστικές εκτάσεις στην Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά, τη Χερσόνησο τα Μάλια, αλλά και σε εκτός σχεδίου περιοχές γύρω από το Ηράκλειο ακίνητα που έχουν πρόσωπο σε δημοτικούς δρόμους και μπορούσαν να χτίσουν τώρα δεν θα μπορούν».
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Κ.Αράπογλου, ο οποίος εξηγεί ότι ακίνητα που αγοράστηκαν σαν οικόπεδα μετατρέπονται σε αγροτεμάχια, και δεκάδες άνθρωποι βλέπουν την ιδιοκτησία τους να υποβαθμίζεται.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχ. Χωραφάς σημειώνει ότι η διαβούλευση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου ξεκίνησε μέσα στον Αύγουστο, σε μια χρονική περίοδο δύσκολη ακατάλληλη, την ίδια στιγμή που δρομολογεί δραστικές αλλαγές σε σχέση με τους όρους δόμησης σε σημαντικές περιοχές.
Ο ίδιος αξιολογεί ότι η προώθηση των περιορισμών στην εκτός σχεδίου δόμηση, θα επιφέρουν μεγάλη μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, δεδομένης της νέας οικονομικής κρίσης που προήλθε από την εξάπλωση του κοροναϊού.
Ο ίδιος εξηγεί ότι με βάση το υφιστάμενο νομοσχέδιο χάνουν άμεσα την οικοδομησιμότητα τους ακίνητα εκτός σχεδίου, που δεν έχουν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο δρόμο.
Αντίστοιχα μετά από δύο χρόνια, χάνουν την οικοδομησιμότητα τους ακίνητα εκτός σχεδίου, τα οποία έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο δρόμο αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να διαθέτουν 45 μέτρα πρόσωπο, 50 μέτρα βάθος, 4000 εμβαδόν. Θέση του ΤΕΕ/ΤΑΚ είναι ότι μέσα από το νέο νομοσχέδιο, ουσιαστικά, επέρχεται κατάργηση της διάσπαρτης δόμησης, ειδικά για την Κρήτη όπου υπάρχει εκτεταμένος κατακερματισμός ιδιοκτησιών και είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις γηπέδων με πρόσωπο μεγαλύτερο των 45μ. επί αναγνωρισμένου οδικού δικτύου.
Μια τέτοια απότομη και βίαιη αλλαγή επιχειρείται ενώ η Πολιτεία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του εξωαστικού χώρου, όπως η σύνταξη των Δασικών Χαρτών, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η χάραξη ζώνης παραλίας και κυρίως η προσφορά οικονομικής πολεοδομημένης γης, δεδομένου ότι οι επεκτάσεις σχεδίων πόλεων αργούν βασανιστικά να ολοκληρωθούν.
Τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες των αλλαγών αυτών σημειώνει ο κ. Αράπογλου, ο οποίος από την πλευρά του τονίζει ότι υπάρχει και η πολιτική ευθύνη των δήμων και συνολικά της αυτοδιοίκησης να παρέμβει, διότι δεν προχώρησαν τα σχέδια πόλης, ούτε οι αναγκαίες χωροταξικές διευθετήσεις με αποτέλεσμα τώρα να χάνουν την αξία τους δεκάδες ακίνητα.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληρώσει πάρα πολλά χρήματα για να αγοράσουν ακίνητα ως οικόπεδα την περίοδο 2005-2009, τα οποία δεν πρόλαβαν να τα χτίσουν. Τα ακίνητα αυτά τώρα μετατρέπονται σε αγροτεμάχια, και οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τα χρήματα τους.