Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να δρομολογήσει τροπολογία με την οποία ενσωματώνεται στον ΟΑΚ η ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων.

Για το όλο θέμα έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ την ίδια ώρα η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανατολικής Κρήτης, με παρέμβασή της προς τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ζητά να μπει φραγμός στον σχεδιασμό αυτό, διεκδικώντας παράλληλα την ενίσχυση της ΕΥΔΕ με όλα τα απαιτούμενα μέσα με υποδομές με προσωπικό και πόρους, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της.

Η ΕΜΔΥΔΑΣ ζητά να σταματήσει η διαρκής απαξίωση των δημόσιων τεχνικών υπηρεσιών μέσα από τη συνεχή εκχώρησή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Μάλιστα, όπως τονίζει με νόημα, η σύσταση της ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων βρήκε απόλυτα σύμφωνο το ΤΕΕ ΤΑΚ έπειτα από ομόφωνη απόφαση της διοικούσας επιτροπής, καθώς η θέση που διατυπώθηκε ήταν ότι οι υποδομές θα πρέπει να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται μέσα από ισχυρές και αναβαθμισμένες υπηρεσίες.

Η θέση αυτή στηρίζεται στη διαχρονική εμπειρία από την εν γένει λειτουργία των Α.Ε. στην παραγωγή δημοσίων έργων και μελετών η οποία καταμαρτυρεί ότι λειτουργούν με αμφισβητούμενη διαφάνεια έξω από τον δημόσιο λογιστικό έλεγχο, με ειδικό προνομιακό νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής έργων-μελετών στοιχίζοντας πανάκριβα στον ελληνικό λαό με υπέρογκα λειτουργικά έξοδα και αυξημένο κόστος των έργων.