Έντονο κλίμα αντιδράσεων έχει αρχίσει να πυροδοτεί στην Κρήτη η άρνηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για παράταση των δασικών χαρτών μετά τις 31 Μάϊου. Τοπικοί φορείς και παράγοντες βρίσκονται ήδη σε τροχιά συνεννοήσεων προκειμένου να οργανώσουν κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Όπως είναι γνωστό, τέθηκε στην ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο θέμα της παράτασης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες που εκπνέει στις 31 Μαΐου, με το βουλευτή νομού Ηρακλείου, κ.Βασίλη Κεγκέρογλου να ξεκαθαρίζει με επίκαιρη ερώτηση του, την αντικειμενική ανάγκη που υπάρξει να υπάρξει καθαρός ζωτικός χώρος και χρόνος για να μπορέσουν να υποβάλουν τις αντιρρήσεις οι πολίτες, οι ενδιαφερόμενοι και οι θιγόμενοι και να μην χαθούν περιουσιακά δικαιώματα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση τουλάχιστον για τρεις μήνες, και παράλληλα να προχωρήσει η συγκρότηση των συμβουλίων Ιδιοκτησίας Δασών και των Επιτροπών Αντιρρήσεων, καθώς και κάθε θεσμική παρέμβαση που θα διευκολύνει το έργο, την έκδοση εγκυκλίων, έκδοση αποφάσεων, περεταίρω στελέχωση κλπ. Όπως είπε, υπάρχει πλήθος λαθών και σφαλμάτων που εντοπίζονται σε πάρα πολλές περιοχές και διαπιστώνεται ότι οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών δεν ελήφθησαν υπόψη σε σημαντικό βαθμό με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας περιουσιακών δικαιωμάτων.
Επίσης η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και οι σεισμοί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και Λασιθίου της 27ης Σεπτεμβρίου επέτειναν την αδυναμία των πολιτών να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αντίστοιχα δραματική υποστελέχωση των Διευθύνσεων Δασών που έχουν επωμιστεί το βάρος της όλης διαδικασίας, λειτουργεί ως τροχοπέδη.
Ωστόσο ο αρμόδιος Υφυπουργός, παρά το εύλογο του αιτήματος, ήταν κάθετα αρνητικός στην παράταση της προθεσμίας ενώ σε ότι αφορά την συγκρότηση των συμβουλίων και των επιτροπών δασών ανέφερε ότι υπάρχει ο ν. 4819/2021 το άρθρο 149 που προβλέπει τη σύσταση τεσσάρων συμβούλιων ιδιοκτησίας δασών, δασικών, χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων για να εξεταστούν οι αντιρρήσεις ανθρώπων που έχουν εμπράγματες αξιώσεις έναντι του δημοσίου.
Ειδικά για την Κρήτη, τόνισε ότι προβλέπεται η σύσταση του συμβουλίου με έδρα το Ηράκλειο και δεσμεύτηκε ότι αν χρειαστούν περισσότερα συμβούλια, θα το εξετάσει και προκειμένου μάλιστα να αποσυμφορηθεί το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, όπως είχε ζητήσει ο κ.Κεγκέρογλου. Για τις επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ανέφερε ότι τρεις από αυτές βρίσκονται στο Νομό Χανίων και βεβαίως εάν απαιτηθεί αύξηση, δεσμεύτηκε ότι θα το πράξει. Για την υποστελέχωση των δ/νσων δασών απέφυγε να δώσει απαντήσεις
Με δηλώσεις του στην «Π» ο Πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Γ.Κουράκης σημειώνει ότι το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες είναι μεγάλο και θα επιμείνουμε, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει ένας ιδιαίτερος διάλογος για την περίπτωση της Κρήτης σε κεντρικό επίπεδο. Όπως είπε, στην κατεύθυνση αυτή γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται επαφές και συζητήσεις προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.
Από την πλευρά του το στέλεχος της αυτοδιοίκησης και υπεύθυνος στην ΠΕΔ για το κρίσιμο θέμα των δασικών χαρτών κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «τις ευθύνες του υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Αμυράς τις μεταθέτει στους πολίτες.
Παρά τις υποσχέσεις ότι θα έλυναν με νόμο τα προβλήματα με καθολικές λύσεις, η μόνη οριζόντια απόφασή και σταθερή είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, με παράνομη εγκύκλιο του επιβάλλει στις διευθύνσεις δασών να προβάλλουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ακόμα και επί εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δασικές με οποιαδήποτε μορφή, ενώ στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές όπως η Μάνη και τα Ιόνια δεν υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίων επί των δασικών εκτάσεων.
Αντίθετα η πάγια νομολογία των δικαστηρίων αναγνωρίζει ιδιωτικά δικαιώματα επί δασικών εκτάσεων και με χρησικτησία. Αν και το ίδιο το υπουργείο ψήφισε νόμο όπου όποιος έχει συμβόλαιο πριν την 1-7- 2001 έχει δικαιώματα κυριότητας και επί των δασικών εκτάσεων που αναγνωρίζονται αυτοδίκαια, παρόλα αυτά και στις περιπτώσεις αυτές το δημόσιο διεκδικεί δικαιώματα. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, κ. Αμυράς συνιστά στους πολίτες να μην κάνουν αντιρρήσεις, διότι τα προβλήματα έχουν λυθεί.
Για να λυθούν τα προβλήματα χωρίς νομοθετική ρύθμιση χρειάζεται ξεκάθαρη εγκύκλιος που θα λέει στο κτηματολόγιο να αναγνωρίζει τα δικαιώματα των πολιτών και στις δασικές εκτάσεις όπως συμβαίνει και στις γεωργικές.
Η παράταση της προθεσμία των αντιρρήσεων με ορθή ερμηνεία του νόμου πρέπει να αρχίσει από την τελευταία ανάρτηση των διορθωμένων δασικών χαρτών, διότι μέχρι τότε το υπουργείο έκανε μεταρρυθμίσεις. Η τελευταία μάλιστα μεταρρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς έγινε 20 μέρες μετά την τελευταία ανάρτηση. Οι πολίτες της Κρήτης και φορείς που συγκεντρώθηκαν στο Ρέθυμνο προχθές μαζί με το Δήμαρχο κ. Μαρινάκη πήραν απόφαση ότι εφόσον δεν δοθεί παράταση θα γίνουν κινητοποιήσεις και στον αγώνα αυτό θα είμαστε δίπλα».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας κ Δρόσος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου κ Γιακουμάκης, ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ακινήτων εκτός σχεδίου κ Κρεβατσούλης, μετά από πρόσκληση της Παγκρήτιας Συντονιστικής.
Όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης απαιτείται να δοθεί περαιτέρω μεγάλη παράταση για τη συνέχιση υποβολής Αντιρρήσεων κατά του Δασικού Χάρτη. Επίσης να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να υποβάλλουν αντιρρήσεις, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης της ιδιοκτησίας τους. Επίσης να αποσυρθεί άμεσα το δικαίωμα κυριότητας που υπέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις Δασικού Χαρακτήρα εκτάσεις, διαφορετικά να καταθέσει τους τίτλους ιδιοκτησίας του. Τέλος να μειωθεί δραστικά κάθε είδους κόστος για τις Αντιρρήσεις λόγω της μεγάλης οικονομικής ανέχειας που πλήττει την κοινωνία.