Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης- Αττικής ανακοίνωσε χθες και επισήμως ο ΑΔΜΗΕ.
Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 915 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Αργά προχθες το απόγευμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έλαβε την οριστική απόφαση που έδωσε το «πράσινο φως» στην «Αριάδνη», τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, για την προκήρυξη του έργου.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως η φάση κατασκευής ξεκινά έγκαιρα ώστε η διασύνδεση να ηλεκτρισθεί το φθινόπωρο του 2022. Θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες υποδομές που κατασκευάσθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, και αναμφίβολα το πλέον μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που (θα) έχει φέρει σε πέρας ο Διαχειριστής.
Για την υλοποίησή του, προβλέπεται η πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ της Κρήτης και της Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.
Η ολοκλήρωσή του θα μειώσει δραστικά το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του νησιού και θα το καταστήσει ενεργειακά αυτάρκες σε συνδυασμό με την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού σε ΑΠΕ της Κρήτης. Παράλληλα, η «απεξάρτηση» του νησιού από το πετρέλαιο θα περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού.
Αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των ποσών που καταβάλλουν όλοι οι καταναλωτές της χώρας μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα ανέλθει στα 326 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023) και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.
Την ίδια στιγμή, η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του.
Αντίδραση από Μαμουλάκη για Δαμάστα
Mε αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ για την προκήρυξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης (Κορακιά) – Αττικής, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αντί να χαρούμε, όπως ελπίζαμε, στο Μαλεβίζι, για την προκήρυξη του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, ο ΑΔΜΗΕ μάς επιφύλαξε δυστυχώς σήμερα (χθες) μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη, τουλάχιστον ως προς τη δημιουργία του Σταθμού Μετατροπής, για τον οποίο τόσο αγώνα έχουμε κάνει, τόσο εμείς ως δημοτική Αρχή, όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της Δαμάστας.
Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη interconnection, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:
Σταθμοί μετατροπής ΕΡ/ΣΡ
Σταθμός μετατροπής Αττικής: Κατασκευή ενός νέου σταθμού μετατροπής ΕΡ/ΣΡ συνολικής ονομαστικής ισχύος 1000 MW(2 x500 MW), τάσης έως 500 kV, με συμμετρική διπολική λειτουργία, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου.
Σταθμός μετατροπής Κρήτης: Κατασκευή ενός νέου Σταθμού Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ συνολικής ονομαστικής ισχύος 1000 MW(2 x500 MW), με συμμετρική διπολική λειτουργία, πλησίον του χωριού Δαμάστα του νομού Ηρακλείου Κρήτης”.
Διαπιστώνουμε με λύπη, ότι η Αριάδνη interconnectionκαι ο ΑΔΜΗΕ δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τις πάγιες, διακηρυγμένες θέσεις του Δήμου Μαλεβιζίου, με τις οποίες είχε παλαιότερα συμφωνήσει απόλυτα η EuroasiaInterconector, ότι δηλαδή ο Σταθμός Μετατροπής δεν θα έχει καμία σχέση με τη Δαμάστα, αλλά θα κατασκευασθεί σε συγκεκριμένη περιοχή της Κορακιάς, η οποία μάλιστα περιοχή χαρτογραφήθηκε. Αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους η Αριάδνη interconnectionκαι ο ΑΔΜΗΕ επιμένουν στη Δαμάστα. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι αυτοί, εμείς από το Δήμο Μαλεβιζίου τους προειδοποιούμε ξανά: Να μην τολμήσουν να πλησιάσουν τη Δαμάστα, γιατί θα βρουν απέναντί τους ένα ολόκληρο Μαλεβίζι!».