Μακάβριο και στο πνεύμα των ημερών, χαρακτήρα έδωσαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη χθεσινή κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο του Ηρακλείου ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Επιστράτευσαν ένα φέρετρο που έγραφε «Ασφαλιστικό νομοσχέδιο βάσει αναλογιστικής μελέτης» ενώ στην πορεία συμμετείχαν δύο… Χάροντες ως υπουργός Εργασίας και πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Όπως γίνεται σε κάθε απεργία, στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες. Το ένα ραντεβού δόθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, συνδικαλιστές από το ΕΚΗ, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου είχε καλέσει τα μέλη του να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους για τρεις ώρες, αν και λίγοι ήταν εκείνοι που, τελικά, ανταποκρίθηκαν.
Ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι τόνισαν πως όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου και οι άλλοι αντιασφαλιστικοί νόμοι αλλά προωθείται μία ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος. Υποστήριξαν πως δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, δεν διορθώνονται θέματα που αφορούν στα όρια ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.
Ανέφεραν πως μπαίνει ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση, είπαν χαρακτηριστικά πως πολλοί εργαζόμενοι δε θα βγουν ποτέ στη σύνταξη ενώ και όσοι βγουν θα αναγκαστούν να ζουν ως επαίτες.
Σημαντική ήταν η ανταπόκριση στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, στο κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ, του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου παράρτημα Κρήτης, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Σωματείου Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ”Γαλάτεια Καζαντζάκη”, του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.
Το ΠΑΜΕ ζητά, μεταξύ άλλων, την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Το ΠΑΜΕ καλεί σε νέα κινητοποίηση στις 25 Φεβρουαρίου.
Αντιπαράθεση στη Βουλή
Το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης για το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση συμφωνιών της Ελλάδας με τη Γεωργία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της Ελλάδας με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την επανεισδοχή προσώπων που διαμένουν χωρίς άδεια.
Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τον εργαζόμενο είναι αδιαμφισβήτητο, είπε ο παριστάμενος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελ. Οικονόμου, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο «που θα ρυθμίζει για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατική πολιτεία, συμμορφούμενη στη συνταγματική επιταγή».
Σε ό,τι δε αφορά τα ασφαλιστικά δικαιώματα, είπε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων, να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζομένων και γενικότερα, να διασφαλίσει καλύτερους όρους και να άρει στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων τις αγκυλώσεις και όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε την απεργία κομματική, λέγοντας μάλιστα, ότι «ναι μεν σήμερα το ΚΚΕ πέτυχε να κοκκινίσει όλους τους δρόμους της Αθήνας με το μποτιλιάρισμα, “στο κόκκινο” όμως ήταν και η αγανάκτηση των πολιτών».
«Η απεργία για την οποία τόση “χολή” χύθηκε εδώ σε αυτή την αίθουσα, είναι η καλύτερη υποδοχή και η καλύτερη απάντηση στο αντιασφαλιστικό “έκτρωμα” που κατέθεσε η κυβέρνηση» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.
Για κομματικά υποκινούμενη απεργία έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αυλωνίτης, εκτίμησε ότι η επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για τις συγκεντρώσεις θα επιφέρει τον περιορισμό τους.
Απευθυνόμενη σε όσους κατακρίνουν την κινητοποίηση, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ευ. Λιακούλη, είπε ότι «το μόνο που έχετε να ψελλίσετε είναι ότι την απεργία αυτή την υποκινούν κάποιοι άλλοι [..] Δεν λέτε ότι συμμετέχουν οι δικοί σας συνδικαλιστές στην πρώτη γραμμή».
«Εμείς, ως ΜέΡΑ25, θεωρούμε αυτή την απεργία ως το πιο ευτυχές γεγονός που συνέβη στη χώρα μας κατά τους τελευταίους μήνες» είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.