Αποτροπιασμός από την επίθεση των κοριών στα χέρια του κρατούμενου
Αποτροπιασμός από την επίθεση των κοριών στα χέρια του κρατούμενου

Πριν από περίπου μία εβδομάδα έγινε η τελευταία αποπαρασίτωση στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Ηρακλείου. Και όμως, η φωτογραφία που ανάρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook γνωστός δικηγόρος του Ηρακλείου προκαλεί αλγεινή εντύπωση.

Είναι η εικόνα ενός Ηρακλειώτη, ο οποίος κατά την 48ωρη παραμονή του στα κρατητήρια για ποινική υπόθεση, δέχθηκε φουλ επίθεση από κοριούς με αποτέλεσμα ολόκληρο το σώμα του να γεμίσει εξανθήματα. Χθες οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας και η εικόνα του προκάλεσε αποτροπιασμό.

Ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος βρέθηκε εκεί για άλλη υπόθεση, ζήτησε να τον φωτογραφίσει και ανέβασε την επίμαχη φωτογραφία στην προσωπική του σελίδα στο facebook με το ακόλουθο σχόλιο: «Επειδή οι κοριοί είναι περισσότεροι από τους ανθρώπους στα κρατητήρια Ηρακλείου.

Επειδή απολύμαναν πρόσφατα, και το πιστεύω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Επειδή, είτε αθώοι είτε ένοχοι οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοιες συνθήκες, είναι απάνθρωπο και μάς αφορά όλους.

Οι αρμόδιοι ας το φροντίσουν πιο σχολαστικά. Δεν πάμε πουθενά έτσι».

Αστυνομικοί που υπηρετούν στο Τμήμα Μεταγωγών ανέφεραν στην «Π» ότι η διαδικασία της αποπαρασίτωσης γίνεται μία φορά τον μήνα και σε έκτακτες περιπτώσεις γίνεται και δεύτερη.

Επισημαίνουν ακόμα  ότι στους κρατούμενους παρέχουν καθαρές κουβέρτες και από πλευράς τους κάνουν ,ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διατηρούν έστω στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής, εξηγούν όμως ότι η κατάσταση είναι δραματική αφού τα κρατητήρια είναι ασφυκτικά γεμάτα από κρατούμενους. Υπάρχουν ημέρες που στα κρατητήρια βρίσκονται και εκατό κρατούμενοι. Τα γυναικόπαιδα κρατούνται σε χωριστό χώρο όπως και οι ανήλικοι.

Πολλοί από τους κρατούμενους είναι άτομα από τρίτες χώρες και η παραμονή τους στα κρατητήρια είναι μακρά εξαιτίας της διοικητικής τους απέλασης και η κατάσταση αυτή δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα. Επίσης πολλοί ποινικοί κρατούμενοι που έρχονται με μεταγωγή από Αθήνα και κρατούν τις δικές τους κουβέρτες, είναι «φορείς» χιλιάδων κοριών.

Αστυνομικοί ανέφεραν ότι για να λυθεί το πρόβλημα ριζικά θα πρέπει να πεταχτούν όλα τα στρώματα (68 στον αριθμό), να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο και φωτιά στα κτιστά κρεβάτια καθώς θεωρούν ότι οι κοριοί έχουν φωλιάσει σε τρύπες και να καθαριστεί ο χώρος δραστικά. «Αποπαρασιτώσεις γίνονται τακτικά, όμως σε δύο ημέρες το πρόβλημα επανέρχεται.

Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν αυτά τα στρώματα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κάποια χορηγία». Αυτό πάντως που υπογραμμίζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Μεταγωγών είναι ότι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης καθώς στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι ίδιοι και έρχονται σε επαφή με τους κρατούμενους.