Το 2021, το πρόσημο στο άνοιγμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων στο Ηράκλειο ήταν θετικό, παρά την πανδημία
Το 2021, το πρόσημο

Ο τουρισμός… έσωσε την παρτίδα του επιχειρείν στο Ηράκλειο! Παρά την πανδημία, το 2021 το πρόσημο μεταξύ του ανοίγματος και του κλεισίματος των επιχειρήσεων για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου ήταν θετικό και, μάλιστα, εντυπωσιακό! Λουκέτο έβαλαν 498 επιχειρήσεις ενώ άνοιξαν 1.298, δηλαδή η τοπική αγορά ενισχύθηκε με επιπλέον 800 επιχειρήσεις. Σημειώνεται πως το 2020 είχαμε 624 κλεισίματα και 1153 ανοίγματα, δηλαδή 529 περισσότερες επιχειρήσεις προστέθηκαν στην τοπική πραγματικότητα.

Αναλυτικά για το 2021, στο εμπορικό τμήμα έχουμε 341 εγγραφές, 176 διαγραφές, δηλαδή επιπλέον 165 επιχειρήσεις. Το τμήμα εξαγωγών είναι το μόνο που ζημιώθηκε, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς υπήρξαν δύο εγγραφές και τρεις διαγραφές. Στον κλάδο της μεταποίησης, τα ανοίγματα ήταν 385 και τα λουκέτα 116, δηλαδή έχουμε επιπλέον 269 επιχειρήσεις. Στον τουριστικό κλάδο, οι εγγραφές είναι 122 και οι διαγραφές 28, δηλαδή περισσότερες 94 επιχειρήσεις. Τέλος, στον τομέα των υπηρεσιών, οι εγγραφές είναι 448 και οι διαγραφές 175, συνολικά 273 είναι οι επιχειρήσεις που προστέθηκαν στο τοπίο.

Αλιφιεράκης
Ο κ. Αλιφιεράκης

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, αναφέρει στην «Π» πως το 2021 σημειώθηκε μία βελτίωση σε σχέση με το 2020, όσο αφορά στην πανδημία. Το 2020 είχαμε περισσότερα lockdowns ενώ πέρσι κινήθηκε ο τουρισμός και δόθηκαν κίνητρα κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα λόγω του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης.

Παράλληλα, επειδή κάποιες επιχειρήσεις είχαν ωφεληθεί από μέτρα στήριξης, είχαν λάβει επιδοτήσεις, είχαν την υποχρέωση να παραμείνουν ανοιχτές αλλά και να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Ακόμα, δηλαδή, και να ήθελαν να προχωρήσουν σε λουκέτο, δεν μπορούσαν να το κάνουν.

Είναι δεδομένο ότι ο κλάδος που δέχεται ισχυρότερη πίεση λόγω της πανδημίας είναι η καφεστίαση, δε γίνονται ή έχουν περιοριστεί σημαντικά οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται εκεί και κάποιες επιχειρήσεις οδηγούνται σε κλείσιμο ή κάποιοι αποθαρρύνονται από το να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ανοίξουν ένα καφέ, ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο.

Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι επειδή το 2020 κάποιες δραστηριότητες «πάγωσαν» έγιναν το 2021 μαζεμένες κινήσεις, όπως συντηρήσεις κτηρίων και μικροεπισκευές, έτσι κάποιοι κλάδοι δούλεψαν περισσότερο. Το 2020, το καταναλωτικό κοινό ήταν πιο συγκρατημένο ενώ το 2021 πιο ελεύθερο, κάτι που αξιοποίησαν με τη σειρά τους και οι επιχειρηματίες. Υπήρξαν και τομείς όχι τόσο παραδοσιακοί και προϊόντα που είχαν την τιμητική τους ακριβώς λόγω πανδημίας, όπως τα αντισηπτικά, οι μάσκες, γενικά τα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα.

Ο κ. Αλιφιεράκης αναφέρει πως όλοι ελπίζουν η πανδημία να λήξει σύντομα και να έρθει η ανάκαμψη. Ο τουρισμός σίγουρα παίζει κομβικό ρόλο και από την πορεία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το άνοιγμα και το κλείσιμο και άλλων επιχειρήσεων.