ΜΜΜ Λεοφωρείο μάσκα
Το σωτήριο μέσο παραμένει η μάσκα, λένε οι ειδικοί

Αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων από Covid-19 προβλέπουν οι ειδικοί ενώ άνοιξε ξανά η ΜΕΘ κοροναϊού του Βενιζελείου.  Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του αναπλ. διευθυντή Εντατικής του νοσοκομείου κ. Κώστα Χαχλιούτη ο οποίος σημειώνει:

“Αρχίσαμε πάλι! Οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο πυκνώνουν! Ενώ είχαμε κλείσει την Μεθ covid την ξανανοίξαμε. Εδώ έχουμε πόλεμο και έξω γίνεται γλέντι! Τουλάχιστον ας προστατεψουμε τα ευάλωτα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο”!

Κιούλπαλης: “Μετά από 2 μήνες ανοίξαμε πάλι τη ΜΕΘ”

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου κ. Ανέστης Κιούλπαλης, είπε χθες στην “Π” ότι μετά από 2 μήνες χωρίς περιστατικά  η ΜΕΘ covid του Βενιζελείου άνοιξε ξανά και τώρα νοσηλεύονται 3 ασθενείς, 2 γυναίκες και 1 άνδρας μεγάλης ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

“Ο κοροναϊός δεν εξαφανίστηκε, ίσως έχουμε πλέον πιο ήπια νόσηση αλλά υπάρχουν και ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα που κυκλοφορούν και δεν φοράνε καν μάσκα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η μάσκα δεν είναι μεν υποχρεωτική, είναι όμως απαραίτητη στον συνωστισμό και μας προστατεύει” τόνισε.

Τζανάκης: “Χαλαρώσαμε υπερβολικά”

“Η φωτιά σιγοκαίει” τόνισε ο καθηγητής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ερωτηθείς για την ανοδική πορεία που καταγράφεται στα κρούσματα κοροναϊού αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Όπως είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, αναμένονται καθημερινά 20.000 κρούσματα – αν μετρηθούν σωστά – και πρόσθεσε ότι επικρατούν οι παραλλαγές “Όμικρον 4” και “Όμικρον 5”.

Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που περιμένουν οι ειδικοί είναι να καταγράφονται πολλά κρούσματα αλλά με λιγότερες εισαγωγές ΜΕΘ.

“Δυστυχώς όμως επειδή αυτές οι παραλλαγές θα χτυπήσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού οι θάνατοι, πιθανότατα θα αυξηθούν. Ε

ίναι πολύ πιθανό να δούμε και τριπλασιασμό τους” είπε χαρακτηριστικά.

“Πρέπει να προσέξουμε, έχουμε χαλαρώσει υπερβολικά” σημείωσε ο καθηγητής συνιστώντας σε όλους να φορούν μάσκα γιατί είναι το “σωτήριο μέσο”.

Αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στην Ευρώπη

Στην αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στη χώρα μας από την Covid-19 αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας μάλιστα πως την τελευταία εβδομάδα υπήρξε αύξηση νοσηλευόμενων στην Ελλάδα κατά 41%. Η ταλάντωση είναι συστημική σε όλη την Ευρώπη και δεν οφείλεται σε τοπικά-ελληνικά αίτια.

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στην αύξηση θανάτων, επισημαίνοντας πως προς το παρόν μόνο οι 8 χώρες παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων.

Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα προβλέπει ότι σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με COVID-19, η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων.

Σουρβίνος: “Το κύμα μικρότερο σε ένταση”

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.

Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές.

Οι επισημάνσεις ανήκουν στον καθηγητή Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντή του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ Γιώργο Σουρβίνο, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» αναφέρει ότι ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας.

«Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα ομοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια. Η ενισχυτική (σ.σ. τρίτη) δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της “Όμικρον”, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης” τόνισε.