δημοτικο συμβουλιο

Με φόντο τις νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης μετά την εφαρμογή του «Κλεισθένη», το Δημοτικό Συμβούλιο μετατράπηκε χθες σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ έγιναν και αλλεπάλληλες  αναφορές στο πολιτικό παρασκήνιο των προσπαθειών πολιτικής σύμπραξης των παρατάξεων.

Το Σώμα ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρόταση ψηφίσματος των «Ενεργών Πολιτών» για την πολιτική καταδίκη των διατάξεων των νέων νομοθετικών αλλαγών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές. Από την ψηφοφορία απείχε η παράταξη της «Δύναμης Πολιτών» ενώ ψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις με μικρές προσθήκες που έγιναν στο αρχικό κείμενο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» εισηγήθηκε την καταγγελία συνολικά του “Κλεισθένη” και των τροποποιήσεών του.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο  επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Η. Λυγερός  μίλησε για κατάλυση της Δημοκρατίας, για αναίρεση των εκλογικών αποτελεσμάτων, για   καθιέρωση κακών πρακτικών, ενώ μίλησε επίσης και για αντισυνταγματικοτητα, “πλαστές πλειοψηφίες” και “παραβίαση της ποιότητας της εκλογικής ψήφου”. Όπως είπε «διαμορφώνονται στην ουσία πλειοψηφικές διοικήσεις σε όλες τις δημοτικές εταιρείες, δίνοντας στην παράταξη του δημάρχου το 60% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Κουράκης, είπε ότι «νοθεύεται η απλή αναλογική» προσθέτοντας ότι «γνωρίζαμε όλοι με ποιον εκλογικό νόμο συμμετείχαμε». Ο ίδιος μίλησε για καταπάτηση συνταγματικών και εκλογικών δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι  «έπρεπε να υπάρξουν συγκλίσεις στη βάση της εγγύτητας. Άλλοι Δήμοι της Κρήτης πρωτοπόρησαν. Το Ηράκλειο πρωτοτύπησε αλλά από την ανάποδη. Υπάρχει μια αλλοίωση των δυνάμεων, δημιουργήθηκαν πλασματικές πλειοψηφίες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών».

Επιλεκτική μνήμη

Ο κ. Λαμπρινός σήκωσε το γάντι στις προκλήσεις των δηλώσεων που ακούστηκαν σε σχέση με τη μειοψηφία και νοθεία, επικαλούμενος τα ποσοστά των εκλογών. «Υπήρξε μια επιλεκτική αμνησία του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου! Υπήρξε μια εκτίμηση, μια απόκριση του εκλογικού σώματος. Κατά συνέπεια δεν αισθάνομαι άσχημα όταν ξέρω ότι ο δήμαρχος πήρε το 52%!” τόνισε με νόημα ο κ. Λαμπρινός.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο πολιτικό παρασκήνιο των συζητήσεων που προηγήθηκαν με την προοπτική της πολιτικής σύμπραξης τόνισε ότι «με την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης υπήρξε σύγκλιση σε πολλά ζητήματα. Όμως θα έπρεπε να γίνει σε υγιείς βαριές και να αμβλυνθούν οι διαφορές μας.

Οι συζητήσεις μας με την παράταξη του κ. Κουρακη ήταν εξαιρετικές κι εγώ προσωπικά βγήκα ωφελημένος από αυτές». Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν κλείσει όλες οι θέσεις»,  υπάρχει θέση αντιδημάρχου, αλλά και κενά σε όλα τα νομικά πρόσωπα.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Σισαμάκης, τόνισε ότι ο ορθός δρόμος για την αποκατάσταση των κρίσιμων αυτών θεμάτων πρέπει να γίνεται μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων η οποία είναι θεσμικά αρμόδια για να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “στόχος όλων είναι να υπηρετήσουμε τους δημότες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά τους. Η Δημοκρατία θα λειτουργήσει. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι το αρμόδιο. Μέσα από την ΠΕΔ θα πρέπει να διεκδικήσουμε αυτές τις αλλαγές».

Να καταδικαστεί ο «Κλεισθένης»

Την πολιτική καταδίκη του «Κλεισθένη»  ζήτησε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Βρύσαλης εξηγώντας  ότι με την επίφαση της απλής αναλογικής εφαρμόζεται ένα εντελώς αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, που δεν βελτιώνει σε τίποτα την κατάσταση των Δήμων, καθώς εξακολουθεί  η διαχρονική υποχρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και η φορομπηχτική πολιτική εις βάρος της πλειοψηφίας των δημοτών.

Όπως είπε, «οι Δήμοι με τον “Κλεισθένη” είναι υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εκφραστεί η αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για το σύνολο του “Κλεισθένη” αλλά και των αντιδραστικών ρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια που καθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση ένα ευνοϊκό πεδίο επιχειρηματικής δράσης».

Να συνεχίσουμε δημόσια τη διαβούλευση

«Να συνεχίσουμε δημόσια τη διαβούλευση για μια ενιαία προγραμματική συμφωνία. Μας χωρίζουν λίγα, μας ενώνουν περισσότερα. Άρα μπορούμε», τόνισε με νόημα χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής με σκοπό να επεξεργαστεί τις προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δήμων μετά τις νομοθετικές αλλαγές της  κυβέρνησης.

Όπως είπε, «είχαμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που δεν είχε κανείς άλλος  μεγάλος Δήμος στη χώρα. να έχουμε ένα μεγάλο κι ενιαίο πρόγραμμα και να το διεκδικήσουμε. Στη βάση αυτή είναι σημαντικό να συνεχίσουμε δημόσια τη διαβούλευση για μια ενιαία προγραμματική συμφωνία. Μας χωρίζουν λίγα, μας ενώνουν περισσότερα».

Από την πλευρά του ο κ. Π. Ινιωτάκης έκανε λόγο για «βίαιη ανατροπή και υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου» τονίζοντας ότι «η πόλη διοικείται από ένα σύστημα μειοψηφίας». Ειδικότερα, όπως ανέφερε, «ο νομός που έχουμε να διαχειριστούμε, δεν θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων. Στη μέση του παιχνιδιού έχουμε βίαιη ανατροπή». Ο ίδιος απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή ρώτησε «εάν δεν υπήρχε ο νομός, πώς θα πορευόσασταν;».

Τη σύγκληση μιας ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ώστε το Σώμα να μπορέσει να προχωρήσει στη  διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πρότασης για το θεσμικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρότεινε η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη- Ηλιάκη. Όπως είπε, «ένα λάθος ή μια παράλειψη δεν διορθώνονται με ένα νέο λάθος ή μια νέα παράλειψη.

Ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να έχει πρόταση για την επόμενη μέρα. Και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική συνεδρίαση για μια νέα πρόταση στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Μπορούμε να δώσουμε τη διάσταση ότι έχουμε την κουλτούρα της κυβερνησιμοτητας μέσα σε μια πολυσυλλεκτικη σύνθεση».

Αντίθετος στις διατάξεις του νόμου που έφερε μετά τον “Κλεισθένη” η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Μανώλης Βασιλάκης, ο οποίος πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να καταθέσει διορθωτική πρόταση, που θα μπορεί να αντικαταστήσει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.