Δέκα μέρες μετά την εθνική τραγωδία που χτύπησε τη χώρα και ενώ η κοινή γνώμη «κοχλάζει» για τις προεκτάσεις του εγκληματικού ρόλου της αυθαίρετης δόμησης, ο Δήμος Ηρακλείου ανοίγει το μεγάλο κεφάλαιο των κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί επάνω σε ρέματα με σκοπό να κινήσει τις διαδικασίες για την επιβολή προστίμων και την έκδοση πρωτόκολλων κατεδάφισης.
Με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Πολεοδομίας κ. Στέλας Καλογεράκη – Αρχοντάκη, δρομολογείται η σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να τεθεί το κρίσιμο αυτό θέμα επί τάπητος και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Όπως τονίζει η αντιδήμαρχος με δηλώσεις της στην «Π», «μέσα από τη συνάντηση αυτή είναι σημαντικό να αποτιμήσουμε καταρχήν ποια είναι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε ό,τι αφορά στα κτίσματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί επάνω σε ζώνες των ρεμάτων.
Υπάρχουν τα στοιχεία της Περιφέρειας του Δήμου, τα οποία είναι σημαντικό να συγκεντρωθούν με σκοπό να υπάρξει μια κοινή βάση δεδομένων. Είναι σημαντικό να επικαιροποιηθεί η εικόνα που σήμερα επικρατεί στα ρέματα, και να διαπιστωθεί ποια είναι τα επίπεδα επικινδυνότητας από τις καταπατήσεις που έχουν γίνει.
Βάσει της αξιολόγησης που θα γίνει από την αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, θα γίνουν και τα επόμενα βήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, θα αναλάβει η πολεοδομία του Δήμου να επιβάλει πρόστιμα σε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές και στη συνέχεια θα κινηθεί η διαδικασία επιβολής προστίμων».
Οι «κόκκινες ζώνες»
Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας τελευταίας αποτίμησης που είχε γίνει προ 10ετίας με ευθύνη του ΟΑΚ (τότε ΟΑΝΑΚ), στο «κόκκινο» διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται πάνω από 2000 σπίτια στο Ηράκλειο. Πρόκειται για κατασκευές που έχουν χτιστεί πάνω στις ζώνες των ρεμάτων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο, σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πολύ ισχυρής νεροποντής, που μπορεί να προκαλέσει ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Εκατοντάδες αυθαίρετα βρίσκονται στις ζώνες των ρεμάτων, τα οποία αποδεικνύονται απολύτως εκτεθειμένα και ανοχύρωτα, σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων πλημμυρικών φαινομένων, όπως αυτά που είχαν σημειωθεί στο Γιόφυρο το Γενάρη του 1985 (που θρηνήσαμε και νεκρό).
Μόνο στο ρέμα του Ξηροποτάμου είχαν τότε εντοπιστεί 400 σπίτια, τα οποία απειλούνται. Δραματική είναι η κατάσταση και στο Γιόφυρο που σημειωτέον δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί… Παρά το γεγονός ότι από τότε είχαν δοθεί αλλεπάλληλες πολιτικές δεσμεύσεις για την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες πολιτικής προστασίας, τίποτα από αυτά δεν προχώρησε στην πράξη, αφού, όπως αποδείχτηκε, η αυτοδιοίκηση δεν αναλάμβανε την ευθύνη μιας τέτοιας παρέμβασης, φοβούμενη προφανώς το πολιτικό κόστος. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι και η αντιπλημμυρική προστασία να βρίσκεται στο μηδέν και φυσικά τα σχέδια πόλης στο… περίμενε…
Όπως είναι προφανές, η ένοχη καθυστέρηση της Πολιτείας να δώσει λύσεις στο μείζον θέμα της οριοθέτησης των ρεμάτων και να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης, άφησε κάθε περιθώριο για να ανεγερθούν δεκάδες αυθαίρετες κατασκευές, και άρα να απειλούνται σήμερα ανθρώπινες ζωές.